Vďaka aplikácii nameriate šoféra, ak pôjde príliš rýchlo. Novinka môže pomôcť v nahlasovaní priestupkov


Foto: Vďaka aplikácii nameriate šoféra, ak pôjde príliš rýchlo. Novinka môže pomôcť v nahlasovaní priestupkov Foto: pexels.com

Telefóny už dávno nepoužívame len na telefonovanie, dnes v nich máme rôzne hry a aplikácie. Vďaka umelej inteligencii sa vývoj technológií posúva rýchlym krokom dopredu. Dôkazom je aj najnovšia aplikácia, ktorá dokáže pomocou telefónu merať rýchlosť prechádzajúcich áut podobne ako radar, píše portál techbyte.sk.

Ide o aplikáciu Speedcam Anywhere z Veľkej Británie, ktorá využíva umelú inteligenciu. Pomocou fotoaparátu dokáže presne zmerať rýchlosť prechádzajúcich vozidiel. „Cez aplikáciu telefón natočí krátke video prechádzajúceho vozidla, ktoré následne nahrá na server, kde ho analyzuje AI,“ informuje vývojár na svojom webe. Nakrútené záznamy sa však nezasielajú polícii, ktorá by na základe nich mohla ihneď konať. Je to len ďalší spôsob, ako získať dôkazy o priestupkoch.

Radar v rukách chodcov

Aj keď by sa mohlo zdať, že je to prešpekulovaná novinka, aplikácia má svoje nedostatky. Použiť ju môžete len vo chvíli, keď stojíte v bezpečnej vzdialenosti od prechádzajúcich áut a nepohybujete sa. Priamo v aute ju tak použiť nemôžete.

Na čo teda slúži táto aplikácia? Tvorcovia ňou chcú vyvinúť tlak na policajtov, aby lepšie kontrolovali najmä tie úseky, kde dochádza k častým prekročeniam rýchlosti. Bohužiaľ, dostupnosť aplikácie zatiaľ nie je globálna. Momentálne ju využívajú len na území Veľkej Británie. Cenovo tiež nie je najlacnejšia, pretože za 17,50 eur môžete vytvoriť maximálne 100 záznamov.

Zatiaľ nie je jasné, kedy bude aplikácia dostupná aj na Slovensku, no tvorcovia musia na viacerých nedostatkoch ešte popracovať. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu