Štátny tajomník Kuffa lietal ponad chránenú Malú Fatru. Usvedčiť by ho malo video


Foto: Štátny tajomník Kuffa lietal ponad chránenú Malú Fatru. Usvedčiť by ho malo video Foto: Facebook/ Filip Kuffa • SNS - ŽIVOT NS, Instagram/ igi.pap

Opozícia žiada vysvetlenie k preletu vrtuľníkom ponad chránené územie Malej Fatry. Štátny tajomník envirorezortu Filip Kuffa (SNS) by mal vysvetliť okolnosti tohto letu na mimoriadnom Výbore Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Poslanci v zastúpení Tamary Stohlovej (PS), Alojza Hlinu (SaS) a Michala Šípoša (SLOVENSKO), žiadajú vyvodenie politickej zodpovednosti, o čom informovali na tlačovej konferencii.

Tvrdia, že samotný prelet bol nelegálny. Stohlová tvrdí, že helikoptéra letela bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím priamo ohrozil napríklad hniezdiace vzácne vtáky. „Incident naplno odhalil aroganciu moci a papalášizmus tejto vlády,“ podotkla Stohlová.

Opoziční poslanci pripomenuli, že bežný občan nemá počas jarnej uzávierky možnosť dostať sa do tejto chránenej oblasti ani len po turistickej trase. K tejto téme sa vyjadril aj samotný Kuffa. Ten sa obhajuje tým, že do sedla vedie lanovka, pričom po ňom ešte ostali aj stopy v snehu. „Keby som tam aj išiel vrtuľníkom, tam je oficiálny heliport. Nie je pravda, že je zakázaný let, aj ponad národné parky sa lieta, sú tam určité predpisy, ktoré treba dodržiavať,“ obhajuje sa. 


Kuffu usvedčuje záznam z helikoptéry, ten však označil za zostrihané video, pri ktorom nie je možné povedať, že na ňom bol zaznamenaný. Dodal, že plánuje trestné oznámenie. „Pán Kuffa, na trestné oznámenie sa teším. Iba Vy dokážete bojovať za slovenský vidiek z vrtuľníku… to je také ľudové. Priebeh letu je pomerne dobre zdokumentovaný, aj Vaša prítomnosť na palube vrtuľníka. Zákony platia pre každého a Vaše výhovorky sú skutočne smiešne. Mám ale jednu otázku: platili ste za ten let Vy alebo ministerstvo? Či to bola pozornosť pre Vás?“ reagoval na jeho obhajobu Michal Kiča (Demokrati), bývalý tajomník ministerstva životného prostredia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu