Slovensko môže prísť o miliardy z plánu obnovy. Eurokomisia kritizuje zrušenie ÚŠP


Foto: Slovensko môže prísť o miliardy z plánu obnovy. Eurokomisia kritizuje zrušenie ÚŠP Foto: Facebook/ Peter Kmec, Michal Šimečka

Progresívne Slovensko (PS) hovorí o riziku straty 3,5 miliardy eur z plánu obnovy, ktoré majú na Slovensko ešte len prísť. Dôvodom má byť kritika z Bruselu, ktorý vidí riziká v zrušení Špeciálnej prokuratúry. Novela trestného zákona, ktorá parlamentom prešla ešte vo februári, má podľa listu z Bruselu prinášať riziká. Slovensko sa totiž ešte v minulosti zaviazalo, že Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bude chrániť európske peniaze pred rozkradnutím.

Vláda ostáva k tomuto riziku hluchá,“ uviedol predseda PS Michal Šimečka. Dodáva, že vládu na možné riziká straty európskych peňazí upozorňujú už dlhodobo. Eurokomisiu najnovšie zaujíma, ako sa Generálna prokuratúra postaví k zaradzovaniu prokurátorov bývalej Špeciálnej prokuratúry, no aj to, či budú môcť naďalej dohliadať na jednotlivé prípady. Kroky vlády, o ktorých majú zástupcovia EK pochybnosti, kritizuje aj Šimečka. „Pre vládu je dôležitejšie zrušenie ÚŠP a zníženie trestov než miliardy na rozvoj Slovenska,“ tvrdí predseda PS.


Vládna moc sa bráni: Strašenie koalície je nezmysel, odkázal Kmec

Predseda vlády Róbert Fico avizoval, že existuje možnosť, podľa ktorej by za víťazstvo Petra Pellegriniho mala EÚ siahnuť Slovensku na Eurofondy. Opomenul však, že výčitky k zrušeniu UŠP vláda obdržal už v priebehu predvolebnej kampane, podotkol denník N.

Podpredseda vlády pre Plán obnovy a znalostnú ekonomiku Peter Kmec (Hlas-SD) hovorí, že riziko, o ktorom Progresívne Slovenskohovorí, je nezmysel. Podľa jeho slov ide na Slovensku o politizáciu tejto témy za účelom zbierania politických bodov len dva mesiace pred eurovoľbami. Dodáva, že EK by mali odpovedať v priebehu budúceho týždňa.

„Je to zbytočná politizácia toho, čo sa deje okolo plánu obnovy. V každom segmente, komponente prebiehajú veľmi intenzívne rokovania s Európskou komisiou na pracovnej úrovni,” dodáva podpredseda.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu