Pellegrini zrejme Náhlikovým lietadlom navštívil aj Veronu. Využil ho na viacerých predvolebných mítingoch


Foto: Pellegrini zrejme Náhlikovým lietadlom navštívil aj Veronu. Využil ho na viacerých predvolebných mítingoch Foto: Facebook/Igor Matovič

Po prvom kole prezidentských volieb, 27. marca mal Peter Pellegrini odletieť z košického letiska na súkromnom lietadle poslanca Náhlika. Presúval sa do Kráľovského Chlmca na stretnutie s maďarskými voličmi a Györgym Gyimesim. Za let zaplatil takmer dvetisíc eur, čo je podľa viacerých leteckých spoločností menej, ako by zaplatil bežný občan. Suma za taký let sa pohybuje v rozmedzí 3 000 až 8 000 eur.

„Videli ste ma tu v parlamente o 14:50 hod., o 17:20 hod. som mal veľký míting ľudí v Kráľovskom Chlmci, ktorý je veľmi ďaleko na východe Slovenska. Inak, ako leteckým prostriedkom, sa to ani dosiahnuť nedá,“ povedal ako reakciu na tlačovej konferencii.

Lietadlo OM-SKC patrí Náhlikovej firme DeGarde. Denník SME po analýze otvorených dát zistil, že Pellegrini ním letel aj v roku 2021, počas kampane k parlamentným voľbám. To však na transparentnom účte nepriznal. Denník SME tiež tvrdí, že je pravdepodobné, že lietadlo Pellegrini využíval aj na súkromné cesty do zahraničia.

Zdroj: transparentneucty.sk/

„Predseda Hlasu Peter Pellegrini využil lietadlo na presun v rámci kampaňových aktivít, podobne ako sa to stalo už v minulosti. Let bol vždy uhradený z prostriedkov strany a aj tentoraz bude riadne uhradený ako súčasť výdavkov na volebnú kampaň,“ povedala pre Refresher v marci hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.


Lietadlo malo Pellegriniho odviezť aj pri jeho ceste na oslavy MDŽ do Bardejova 10. marca. Lietadlo OM-SKC pristálo na košickom letisku o 13:31 hod. Pred stretnutím v Bardejove sa predseda Hlasu-SD zastavil aj v Katedrále sv. Alžbety v Košiciach a potom sa objavil o 18:00 hod. v Bardejove. Lietadlo z Košíc odletelo krátko po 20:00 hod. večer. 

SME uvádza, že Pellegrini mal z Košíc odletieť aj 10. septembra 2023 z volebného mítingu v Humennom. Lietadlo sa vrátilo do Bratislavy tesne pred 20:00 hod. 24. augusta 2023 letel opäť do Košíc. O 18:00 bol naplánovaný míting Hlasu-SD v Bardejove. Ani jeden z týchto letov nebol vykázaný na transparentnom účte.

Letel aj do Verony?

Náhlikovo lietadlo okrem iného cestovalo aj do zahraničia. Za posledné dva roky do Česka, Rakúska a Talianska. Podľa Denníka SME ním mal práve do Talianska letieť aj Peter Pellegrini. Z fotografie, ktorú pred druhým kolom prezidentských volieb zverejnili Igor Matovič a Lucia Ďuriš Nicholsonová vyplýva, že Pellegrini a Náhlik boli na spoločnej dovolenke v Taliansku. 

Fotografia vznikla na rohu ulíc Via Cappello a Via Giuseppe Mazzini vo Verone. Igor Matovič tvrdí, že v roku 2021. Podľa zistení Denníka SME malo Náhlikovo lietadlo letieť do Verony 7. júla 2021 a odletieť nasledujúci deň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu