Náhlik doplnil spornú vilu vo Vrakuni do majetkového priznania. Hrozí mu pokuta 12-tisíc eur. Vilu využíva aj Pellegrini


Foto: Náhlik doplnil spornú vilu vo Vrakuni do majetkového priznania. Hrozí mu pokuta 12-tisíc eur. Vilu využíva aj Pellegrini Foto: Google Maps, Hlas-SD

Poslanec Hlasu-SD Peter Náhlik do svojho majetkového priznania dodatočne doplnil rodinný dom vo Vrakuni. Upozornil na to Denník SME. Náhlikovo majetkové priznanie je zverejnené na stránke Národnej rady. Nehnuteľnosť nadobudol v roku 2021, ale v majetkovom priznaní za rok 2022 sa nenachádzala. 

Zdroj: nrsr.sk

Vilu v súčasnosti využíva aj novozvolený prezident Peter Pellegrini, ktorému Náhlikova firma počas volebnej kampane prenajala aj súkromné lietadlo. „Mám možnosť v prípade potreby dom niekedy využiť. Je to celkom praktické vzhľadom na to, že stráviť čas so psom na záhrade je niekedy fajn,“ povedal v TV Markíza a dodal, že keď prídu jeho rodičia na návštevu, nechce sa s nimi tlačiť vo svojom byte s rozlohou 88 metrov štvorcových. Byt sa nachádza v lukratívnom komplexe Zuckermandel na nábreží Dunaja.


Predsedníčka výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pre SME potvrdila, že Náhlik požiadal o výbor o doplnenie majetkového priznania. Teoreticky mu môže hroziť aj pokuta vo výške troch mesačných platov. V prípade poslanca NR SR by sa jednalo o takmer 12-tisíc eur. O porušení zákona bude rokovať výbor, v ktorom má vládna koalícia aktuálne väčšinu.


„Aj novozvolený prezident Pellegrini by mal výboru vysvetliť, akým spôsobom využíva vilu pána Náhlika, pretože povinnosťou verejného funkcionára je uviesť v majetkovom priznaní aj skutočnosť, ak využíva nehnuteľnosť, ktorú vlastní iná fyzická alebo právnická osoba,“ povedala Remišová pre SME.

Vláda reaguje obmedzením katastra

Keďže Pellegrini vlastní byt v Zuckermandli a využíva vilu vo Vrakuni, je otázne, kde bude nový prezident bývať. Túto otázku položili novinári aj Robertovi Ficovi na tlačovej konferencii. „Čo to zase za blbosti riešite? Tak teraz sa, samozrejme, ideme zaoberať hovadinami. Keď je zvolený Pellegrini, všetci ste z toho hotoví, všetci plačete, dávate si lieky,“ vyhlásil Fico.

Najnovšie chce vláda obmedziť prístup aj do katastra, vďaka ktorému sa podarili mnohé odhalenia novinárov vrátane toho, že vilu na Priehradnej ulici vlastní poslanec Náhlik a nepriznal ju v majetkovom priznaní. Úrad geodézie, kartografie a katastra chce upraviť zákon o katastri nehnuteľností tak, aby prístup k informáciám bol dostupný len pre zaregistrovaných používateľov. Chce tak zamedziť „zneužívaniu osobných údajov“.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu