Psychológ Bakyta v otvorenom spore s premiérom Ficom. Do hádky sa zapojila aj Liga za duševné zdravie


Foto: Psychológ Bakyta v otvorenom spore s premiérom Ficom. Do hádky sa zapojila aj Liga za duševné zdravie Foto: Facebook/ SMER-SSD, Matus Bakyta

Útok premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na psychológa Matúša Bakytu, ktorý pred celou verejnosťou prezentoval ešte v pondelok 8. apríla, má dohru. Šéf strany Smer sa vtedy verejne vyjadril k reakcii psychológa na výsledky druhého kola prezidentských volieb. Bakyta neskrýval svoje negatívne emócie spojené s víťazstvom Petra Pellegriniho, a tak sa nimi podelil s verejnosťou. 

„Keď som sa v nedeľu v noci zobudil a prečítal si výsledky volieb, bol som rád, že mám doma liek proti úzkosti,“ prezradil Bakyta Denníku N. Len pár hodín na to sa stal terčom politicky najmocnejšieho muža Slovenska. „To je neskutočné, aby som ja čítal v slovenských novinách. Fakt nám už drb* v tej krajine. To čo robíte?“ reagoval premiér na vyjadrenia psychológa.

Ficove vyjadrenia majú dohru: Karty zamiešala liga za duševné zdravie

Ako dnes ďalej informoval Denník N, na podporu Matúša Bakytu sa postavila aj Liga za duševné zdravie. „Mnohé nás priepastne rozdeľuje, stres z toho však prežívame všetci. Preto je dôležité zdržiavať sa odsudzovania či posmievania, ak je niekomu aktuálne horšie ako nám. Nikdy totiž nevieme, kto bude podporu, toleranciu či ‚tabletku‘ potrebovať nabudúce,“ uviedli vo svojom vyjadrení.

Prízvukujú, že okolnosti z vonka, ktoré sú mimo našej kontroly, výrazne vplývajú na duševné zdravie. „Práve preto treba zásadne zmeniť prístup k štruktúre a dostupnosti služieb v oblasti duševného zdravia. Zľahčovanie a bagatelizácia situáciu iba zhoršujú a sú rovnakou okolnosťou zhoršujúcou duševné zdravie,” dodáva Andrej Vršanský, riaditeľ Ligy pre duševné zdravie.


Téme duševného zdravia sa venujem 15 rokov, reagoval psychológ

K slovám smerujúcim na svoju osobu sa vyjadril aj sám Bakyta. Premiérovi odkázal, že téme duševného zdravia sa venuje už vyše 15 rokov a podstatnou súčasťou starostlivosti o duševné zdravie je aj otvorenosť. „Státisíce ľudí na Slovensku zažívajú rôzne psychické ťažkosti - od miernych a krátkodobých až po celoživotné psychiatrické diagnózy. Vulgárny slovník (‘Fakt nám už dr*e v tej krajine?’) prispieva k ďalšej stigmatizácii a môže odrádzať ľudí od vyhľadania pomoci,“ odkázal Ficovi. 

Dodal, že mnohí ľudia vrátane neho ťažko nesú agresiu Ruska na susednej Ukrajine, no aj zmenu nálad na Slovensku, ku ktorej, podľa jeho slov, prispieva aj „lživá kampaň novozvoleného prezidenta, postavená na šírení strachu či kolaborácia viacerých predstaviteľov vládnej koalície s Ruskom.”


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu