Minulosť fotografie, na ktorej poslanec PS Michal Sabo hajluje. Na paškál si ho zobral extrémista Danny Kollár


Foto: Minulosť fotografie, na ktorej poslanec PS Michal Sabo hajluje. Na paškál si ho zobral extrémista Danny Kollár Foto: Telegram/Danny Kollar

Extrémista Danny Kollár zverejnil na sociálnej sieti Telegram fotografiu poslanca PS a bývalého moderátora Rádia Expres Michala Saba, na ktorej ukazuje nacistické gesto. Hajlujúci Sabo má vztýčenú pravú ruku a dvoma prstami pravej ruky nad perou odkazuje na fúzy Adolfa Hitlera. „Nevoľte hajlujúcich fašistov!“ napísal Bombic ešte v sobotu, v deň konania prezidentských volieb. 

Kollár, ktorý sa skrýva v zahraničí, fotografiu Saba zverejnil deň po tom, čo Denník SME upozornil na jeho diskusiu s ministrom vnútra za Hlas-SD Matúšom Šutajom Eštokom. Okrem toho Denník SME zverejnil aj zábery, na ktorých sám Kollár hovorí nacistické pozdravy a hajluje. Fotografia Saba je skutočná.

Denník SME zistil, že vznikla pred desiatimi rokmi, v súkromnej situácii. Sabo v tom čase pracoval pre rozhlasovú stanicu Rádio Expres. „Bola to reakcia na ľudí, ktorí reprezentujú a podporujú konkrétnu, mne odpornú ideológiu, a zároveň snaha o ich zosmiešnenie,“ hovorí Sabo v stanovisku, ktoré poslalo Progresívne Slovensko. Dodáva, že fotografia nemá nič spoločné s jeho minulým či súčasným hodnotovým presvedčením. „S odstupom času, samozrejme, viem, že sú na to iné a lepšie spôsoby,“ povedal.


Michal Sabo pritom vstúpil do povedomia verejnosti najmä vďaka podcastu Sabo sebou, kde sa venoval osvete mladých. Pamätná je jeho diskusia vtedajších prvovoličov Mareka Macha z OZ Mladí proti fašizmu a Líviou Garčalová z Kulturblogu, ktorá aktuálne kandiduje do europarlamentu za Republiku. Sabo sa viackrát vyjadril, že extrémistickému presvedčeniu nerozumie. 

Nebol jediný

Ešte v januári 2020 pred parlamentnými voľbami odstúpil z koaličnej kandidátky PS-Spolu Erik Radačovský pre svoje rasistické statusy z rokov 2012 až 2014. Tvrdil v nich, že by si väčšina Rómov zaslúžila smrť. Statusy zverejnil na svojom súkromnom Facebooku. S informáciou prišli Aktuality.

„Cigáni v posilke, no smrad jak po opicoch,“ napísal 11. mája 2012. Zazdieľal tiež príspevok televízie JOJ so slovami: „Toto sú ľudia? To sú opice, ktoré treba strieľať všetkých. A som rasista a čo dopiči.“ V komentároch ešte napísal: „Hovorím. 99,5% Cigáňov si zaslúži guľku.“ Za svoje výroky sa Radačovský ospravedlnil.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu