Od apríla na matrike zaplatíte viac. Bratislavské mestské časti zatiaľ pokles záujmu neevidujú


Foto: Od apríla na matrike zaplatíte viac. Bratislavské mestské časti zatiaľ pokles záujmu neevidujú Foto: unsplash.com

Sobáš, zmena priezviska, ohlásenie pobytu, či overenie rodného listu, alebo podpisu. Všetky tieto úkony vybavíte na matrike. Od začiatku apríla si však za každú takúto službu priplatíme. Vláda ešte koncom minulého roka v rámci takzvaného konsolidačného balíčka zdvihla ceny matričných úkonov, v niektorých prípadoch až o polovicu. Hlbšie do peňaženky musíme načrieť od 1. apríla.

V najväčšej bratislavskej mestskej časti, Petržalke, zatiaľ zníženie záujmu o poskytované matričné služby aj napriek vyšším poplatkom, neevidujú. Hovorkyňa Petržalky Mária Halašková však upozorňuje, že občania aj tak nemajú na výber. „Keď si obyvateľ potrebuje vybaviť povinné tlačivá či potvrdenie o pobyte, nemá inú možnosť, než poplatok uhradiť,“ upozorňuje hovorkyňa.

Vyššie sú aj poplatky za sobáš. Ak obaja snúbenci nemajú trvalý pobyt v mieste, kde sa plánujú zosobášiť, namiesto doterajších 20 eur zaplatia o 10 eur viac. Ak je jeden zo snúbencov cudzinec, bude ich to stáť 100 eur a ak sú cudzinci obaja, tak 280.

„Pokles záujmu zatiaľ neevidujeme ani v prípade sobášov,“ pokračuje hovorkyňa Mária Halašková. Dôvodom je zrejme aj to, že termín svadby si novomanželia plánujú dlhodobo vopred. Jednou z najviac rozšírených služieb, ktorú matriky poskytujú, je overenie podpisu. Po novom tento úkon vyjde na 2 eurá. Za vyhotovenie exempláru rodného, úmrtného, alebo sobášneho listu zas zaplatíte 7 eur, namiesto doterajších 5. V mestskej časti Ružinov zatiaľ nechcú robiť závery, ako zvýšenie poplatkov ovplyvní záujem o matričné služby. „Zatiaľ to nevieme porovnať z dôvodu krátkeho času, je to len pár dní,“ odpísali z tlačového odboru samosprávy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu