Krik, hádky, nadávky. Kto má prednosť na petržalskej hrádzi? Psíčkari verzus cyklisti


Foto: Krik, hádky, nadávky. Kto má prednosť na petržalskej hrádzi? Psíčkari verzus cyklisti Foto: Google Maps

„Mám takú dilemu - vždy keď potrebujem so psami prejsť 100 metrov po chodníku (na vodítku) na hrádzi pri ramene Zuzana do lesa, tak po mne vulgárne vykrikujú bicyklisti,že čo sa ... po cyklochodníku,“ napísala rozhorčená pani Miruš do známej petržalskej skupiny na sociálnej sieti. Petržalská hrádza patrí medzi najviac navštevované lokality v hlavnom meste a predovšetkým cez víkendy, hlavne počas pekného počasia, sa to tam priam hemží chodcami, cyklistami, kolobežkármi a samozrejme chodcami.

O tom, že konflikty na hrádzi nie sú žiadnou zriedkavosťou, svedčia aj ďalšie komentáre. „Kľudne tade môžete chodiť a cyklistov a ich výkriky si nevšímajte… pár je takých, čo si myslia, že cyklochodníky sú len ich,“ pripojila sa so svojim postrehom pani Veronika. Pán Juraj zas upozorňuje hlavne na pravidlá. „Dnes nikto žiadne značky nedodržuje. Cyklisti, kolobežky. Idú hlava, nehlava.“

Ako by to teda na hrádzi v Petržalke malo fungovať, tak aby sa bezpečne cítili všetci návštevníci? Cyklisti, chodci, psíčkari, kolobežkári, či napríklad mamičky s kočíkmi?

Prvé a základné nedorozumenie vzniká pravdepodobne z toho, že v prípade petržalskej hrádze hovoríme o dvoch cestách. Prvá, bližšie k Dunaju, vedie po korune hrádze a je vyvýšená oproti okolnému terénu. Dôležitá je dopravná značka na jej začiatku - a tá hovorí o zákaze vjazdu pre motorové vozidlá a to, že komunikáciu môže využívať vodohospodársky podnik.


Zdroj: Google Maps


Vyhláška o takto označenej komunikácii hovorí jasne: môžu sa po nej pohybovať všetci ostatní účastníci cestnej premávky - teda chodci, cyklisti, alebo kolobežkári. Ak pani Miruš tadiaľ prechádza so psom na vôdzke, mala by ísť v “protismere,” po ľavej krajnici, tak ako na akejkoľvek inej komunikácii bez chodníka a ako si to okrem vyhlášky vyžadujú aj pravidlá bezpečnosti. V žiadnom prípade nejde o vyhradenú cestu pre cyklistov a tí by teda nemali byť na chodcov arogantní. Rovnako dôležité je ustanovenie vyhlášky o tom, že všetci účastníci premávky majú svoju jazdu prispôsobiť okolnostiam a brať ohľad na ostatných. 

Ako cyklotrasa je označená spodná cesta, trochu ďalej od rieky. Tá vedie súbežne s cestou po korune hrádze, a cyklisti by v prvom rade mali využívať práve túto spodnú komunikáciu. Ako je to s prístupom chodcov na cyklotrasu? Opäť je dôležité to, čo hovorí vyhláška: ak by na jej začiatku bola osadená dopravná značka označujúca vyhradenú cestu pre cyklistov - bicykel v modrom poli, v takom prípade by chodec pohybom po nej riskoval pokutu. Ak táto značka chýba, na cestu majú podľa vyhlášky prístup aj ostatní účastníci premávky.

Zdroj: Google Maps


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu