NAKA obvinila bývalého poradcu premiéra Roberta Fica v kauze uneseného Vietnamca


Foto: NAKA obvinila bývalého poradcu premiéra Roberta Fica v kauze uneseného Vietnamca Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Národná kriminálna agentúra (NAKA) vzniesla obvinenie ôsmim osobám v kauze uneseného vietnamského občana. Medzi obvinenými sú príslušníci vietnamskej tajnej služby, ale aj Quang Le Hong, ktorý bol kedysi poradcom súčasného premiéra Roberta Fica, uvádza Denník N.

Vietnamský občan Trinh Xuan Thanh sa ukrýval v Berlíne. Tam ho unieslo komando a následne ho previezli cez Česko až pred vládny hotel Bôrik v Bratislave. V tom čase sa tam konala narýchlo zvolaná schôdzka slovenskej a vietnamskej vládnej delegácie.

Za stretnutie vietnamského ministra vnútra To Lama a jeho slovenského protipólu Roberta Kaliňáka zodpovedal vtedajší premiérov poradca Quang Le Hong. V čase únosu vietnamského občana mal slovenské občianstvo, no v súčasnosti je už občanom Nigérie.

Po skončení stretnutia sa vietnamská delegácia presunula na bratislavské letisko, odkiaľ odletela slovenským vládnym špeciálom do Moskvy, pričom na palube lietadla bol aj unesený občan. Z ruskej metropoly ho previezli do Vietnamu, kde ho odsúdili na doživotie za korupciu.

Denník N uvádza, že o zaangažoavaní Slovenska v tejto kauze nie sú žiadne pochybnosti. V týchto dňoch nemecký vyšší súd právoplatne rozhodol o päťročnom treste pre druhého únoscu, čo pre noviny potvrdila právna zástupkyňa uneseného občana Petra Schlagenhauf.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu