Nábrežie Dunaja bude zdobiť nové parkové námestie. Ekosystém Bratislavy doplnia desiatky stromov


Foto: Nábrežie Dunaja bude zdobiť nové parkové námestie. Ekosystém Bratislavy doplnia desiatky stromov Foto: J&T Real Estate (JTRE)

Spoločnosť Woal plánuje rozšíriť a zveľadiť plochy na nábreží Dunaja. Nové parkové námestie by malo vyrásť medzi budovami Výskumného ústavu vodného hospodárstva a River Parkom, píše portál WebNoviny. Plánovaná zástavba by tak mala pozostávať z dvoch samostatných celkov, ktoré elegantne prepojí parkové námestie. Plán na jeho výstavbu je dnes v rukách J&T Real Estate (JTRE). Hlavné mesto tak bude zdobiť nový park podľa víťazného návrhu ateliéru Between.

„Dohoda s mestom nás zaväzuje využiť toto územie na nábreží Dunaja ako verejné námestie s kvalitnou zeleňou, ktoré bude prispievať k znižovaniu prehrievania verejných mestských priestorov,“ uviedol výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Súčasťou úlohy, ktorú architekti ambiciózneho projektu obdržali, je výsadba dlhovekých stromov, s veľkými korunami, ktoré sú vhodné do mestského prostredia, no zároveň budú odolné voči suchu a klimatickej zmene. V celom areáli tak majú byť vysadené tri desiatky stromov.



Zdroj: Reprofoto Web Noviny/ Woal, Between

Park obohacuje idea spojenia

Do súťaže o výstavbu sa zapojilo 11 ateliérov z Česka a Slovenska. Víťazný návrh predložil ateliér Between, ktorý svoju myšlienku postavil na idei spojenia. To majú symbolizovať zelené ostrovy, ktoré prepájajú chodníky. Súčasťou návrhu je aj integrácia dažďových záhrad, ktorých úlohou je zadržať povrchovú vodu a prispieť k schladeniu mikroklímy v tomto verejnom priestore.

Nové parkové námestie ponesie aj v skutku symbolický názov. Pomenované bude po inžinierovi a vynálezcovi grófovi Lanfranconim. Ten sa svojou prácou zaslúžil o projekt regulácie koryta Dunaja, čím ochránil hlavné mesto pred ničivými povodňami.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu