Máme šialené ceny benzínu oproti iným krajinám. Podľa analytika sa oplatí tankovať za hranicami


Foto: Máme šialené ceny benzínu oproti iným krajinám. Podľa analytika sa oplatí tankovať za hranicami Foto: pexels.com

Vodiči na Slovensku tankujú najdrahší benzín spomedzi susedných krajín Európskej únie (EÚ). V medzitýždňovom porovnaní ceny benzínu na Slovensku zaznamenali najvyšší percentuálny skok v strednej Európe v porovnaní so susedným Rakúskom, Českou republikou, Poľskom a Maďarskom. Štatistický úrad (ŠÚ) SR informoval, že ceny pohonných látok sú najvyššie za posledných 20 týždňov, cena nafty dosiahla svoje maximum za posledné štyri týždne.

Spotrebitelia nakupovali benzín 98 za 1,851 eura za liter, čo bolo o tri centy viac ako v predošlom týždni. Cena 95-ky bola v medzitýždňovom porovnaní na úrovni 1,635 eura za liter a nafta sa predávala za 1,596 eura.

Kde sa oplatí cestovať za lacnejším beznínom?

Najpredávanejší benzín sa priemerne predával za 1,64 eura za liter. To je o tri centy viac ako u susedov v Rakúsku. Najlacnejší 95-oktánový benzín mali v Českej republike, kde ho predávali za 1,52 eura za liter. Ak by ste chceli natankovať do plnej 50-litrovej nádrže, rozdiel bude zhruba šesť eur.

Benzín je lacnejší aj v Maďarsku a Poľsku. Ak natankujete na poľských čerpacích staniciach, môžete rovnako ušetriť šesť eur za plnú 50-litrovú nádrž pri tankovaní 95-oktánového benzínu. V Maďarsku s rovnakou nádržou natankujete benzín o štyri eurá lacnejšie a v Rakúsku sú cenové rozdiely v porovnaní so Slovenskom najmenšie, ušetriť môžete 1,5 eura. „Za lacnejším tankovaním sa tak, berúc do úvahy priemernú spotrebu, oplatí cestovať desiatky kilometrov,“ zhodnotil Analytik ČSOB Marek Gábriš.


Ako ďalej upozornil, ceny sú vysoké aj v porovnaní s dlhodobým priemerom. „Najpredávanejší benzín 95 je asi 24 % nad svojím dlhodobým priemerom a nafta dokonca 28 %. Medziročne sú ceny benzínov vyššie zhruba o 10 %,“ uviedol analytik.

Pri cenách nafty je podľa analytika situácia rôznorodejšia. Na Slovensku je jej cena vyššia o 4,6 % oproti Českej republike a približne o 1,5 % oproti Poľsku. Drahšia nafta ako na Slovensku je však v Maďarsku a Rakúsku. Zároveň sú ceny vyššie aj v porovnaní s dlhodobým priemerom počítaným za viac ako 20 rokov, keď ceny benzínov boli v porovnaní s týmto priemerom vyššie o viac ako 24 percent. V prípade nafty je to viac ako 28 percent.

Ceny benzínov a nafty rastú prakticky od začiatku roka. Za 12 týždňov liter benzínu zdražel na Slovensku takmer o 10 centov, rovnako išli ceny nahor aj v prípade nafty. Takéto zdražovanie pohonných hmôt nie je len v našom regióne strednej Európy, ale je viditeľné v celej Európe. „Medzitýždňový skok v cenách palív je viac ako 1,7 percenta. A v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sú ceny vyššie. Pri palivách asi o desať percent a hlavne pri benzíne sú ceny vyššie v porovnaní s ostatnými susednými krajinami z Európskej únie,“ priblížil Gábriš.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu