AKTUALIZÁCIA: Minister Taraba zaútočil na Zuzanu Fialovú. Do hádky sa zapojila aj prezidentka, padlo trestné oznámenie


Foto: AKTUALIZÁCIA: Minister Taraba zaútočil na Zuzanu Fialovú. Do hádky sa zapojila aj prezidentka, padlo trestné oznámenie Foto: Instagram/zuzana_fialova_official

Minister životného prostredia Tomáš Taraba za SNS v nedeľu kritizoval verejnoprávnu televíziu za to, že na titulnej stránke webu RTVS je namiesto veľkonočných príbehov story o Zuzany Fialovej.

Dnes kresťania slávia najväčší sviatok v roku a naša ružovučká neverejnoprávna televízia v rukách Progresívneho Slovenska, ktorú im ľudia musia platiť z daní, nám na titulke webu RTVS namiesto príbehu o najväčších sviatkoch, predkladajú ‚duchaplný príbeh‘ o Zuzane Fialovej,“ napísal minister v príspevku. 

Ako sa však ukázalo, išlo o starší článok zo stredy 27. marca, teda ešte pred začiatkom Veľkej Noci. V článku sa spomínal herečkin príbeh a spomienky na začiatky jej kariéry, ktorého súčasťou je aj krátke video. To slúžilo ako upútavka v nadchádzajúcom vydaní relácie RTVS Hit roka, v ktorom ho odvysielali.

Krátko po uverejnení Tarabovho statusu sa v komentároch na Zuzanu Fialovú začala valiť kritika a znôška nenávisti. Verejnú podporu herečke vyjadrila medzi prvými aj prezidentka Zuzana Čaputová. „Ponižujúce komentáre spôsobujú bolesť aj opodstatnené obavy o bezpečnosť. Na takéto konanie neexistuje ospravedlnenie a dôrazne ho odsudzujeme!“ napísala.



Príspevkom upozornila na platformu SME TU. Tá pomáha dievčatám a ženám, ktoré zažili akúkoľvek formu násilia vo fyzickom alebo online priestore. Fialovej zároveň odkázala, že si váži, čo robí pre Slovensko. 

Podporu herečke neskôr vyjadrilo aj mnoho známych osobností ako Branislav Gröhling, spisovateľ Michal Havran, Lucia Molnár Satinská, Dávid Púchovský a mnoho iných. 

Minister Taraba si primitívne kopol do herečky Zuzany Fialovej. Spravil to presne tak, ako to len on vie. Na svojom Facebooku. Verte mi, v parlamente som ho už stretol a je to typ chlapa, pri ktorom si poviete - malý veľký hrdina len za klávesnicou, v reálnom živote by ste si ho ani nevšimli,“ napísal Dávid Púchovský, bývalý správca policajného facebooku a autor stránky Hoaxy a podvody v podpornom príspevku na sociálnej sieti.

Samotný urážlivý príspevok Tarabu mal v utorok už aj vlastnú dohru. Inštitút ľudských práv podal na ministra trestné oznámenie a pridal aj zdôvodnenie: “Vyjadrujeme podporu a solidaritu Zuzane Fialovej, podali sme trestné oznámenie na Tomáša Tarabu, dnes ráno na Generálnej prokuratúre SR!”

A Peter Weisenbacher doplnil: ”Člen vlády, ktorý získal mandát v demokratických voľbách, by nemal svoje postavenie zneužívať na šírenie nenávisti. Nie je ministrom len svojich voličov a voličiek, ale všetkých občanov a občianky a podľa toho by sa mal správať. Správanie, ktoré Tomáš Taraba predviedol, je nehodné jeho funkcie. Mal by zvážiť zotrvanie vo Vláde.” 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu