PRIESKUM: V študentských voľbách zvíťazil Korčok. Na maďarských školách bol súboj vyrovnaný


Foto: PRIESKUM: V študentských voľbách zvíťazil Korčok. Na maďarských školách bol súboj vyrovnaný
Galéria: 5 fotiek
Foto: Instagram/Študentské voľby

Ak by volili len stredoškoláci, druhé kolo prezidentských volieb by vyhral s prehľadom Ivan Korčok. Získal by 74 % hlasov, zatiaľ čo jeho oponent Peter Pellegrini oslovil len 26 % študentov. Do druhého kola modelových volieb sa zapojilo 81 gymnázií, 65 odborných škôl, dve športové školy a jedna umelecká. Zapojili sa študenti zo všetkých slovenských krajov.

Galéria: 5 fotiek

V študentských voľbách bolo odovzdaných 20 209 hlasov a spracovaných bolo 138 zápisníc. Celková účasť sa vyšplhala na 53 %. Zaujímavý je tiež fakt, že s typom školy, ktorú študenti navštevujú, klesá aj rozdiel medzi kandidátmi.


Ivana Korčoka by podporilo 83 % gymnazistov a Pellegriniho 17 %. Predseda parlamentu si ale skóre vylepšil pri odborných a iných školách. Získal by 35 % hlasov, ale zvíťazil by aj tak Ivan Korčok s 65 % hlasmi. 

Galéria: 5 fotiek

Značné rozdiely sú aj v jazykových školách. Takmer vyrovnaný súboj viedli kandidáti na školách s vyučovacím jazykom maďarským. Korčoka podporilo 51 % študentov a Pellegriniho 49 %. Priepastný rozdiel bol v prípade bilingválnych gymnázií. Korčok získal 85 % a líder Hlasu-SD 15 %.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu