Chaos okolo novej riaditeľky Bibiany Flach pokračuje. Bude nové výberové konanie?


Foto: Chaos okolo novej riaditeľky Bibiany Flach pokračuje. Bude nové výberové konanie? Foto: Facebook/Petra Flach

Kontroverznú nomináciu Petry Flach na riaditeľku Bibiany sprevádza ďalší chaos. Ako informoval Denník N, v stredu prebehlo formálne stretnutie zúčastnených strán, počas ktorého došlo k ostrej výmene názorov. Zamestnanci sa nemali dozvedieť nič o skúsenostiach novej riaditeľky. Keď sa jej na to pýtali, odpovedala im, že predošlé skúsenosti s riadením kultúrnej inštitúcie neboli podmienkou jej nástupu. 

Rovnako ako aj jej nominácia, aj samotné stretnutie prišlo náhle a bez vysvetlenia. Zamestnanci sa o ňom dozvedeli ráno, v deň jeho konania. Generálny riaditeľ služobného úradu ministerstva kultúry Lukáš Machala povedal, nech sa zhromaždia v zasadačke. Na stretnutie okrem Petry Flach tiež prišiel aj Svetozár Nižňanský, generálny riaditeľ kancelárie ministerky.

Machala mal poďakovať bývalej riaditeľke Zuzane Liptákovej a zamestnancom Bibiany za ich profesionalizmus a dobre odvedenú prácu. Tí však tvrdia, že je to v priamom rozpore s tým, prečo v zasadacej miestnosti vôbec sedeli. Zuzana Liptáková dostala okamžitú výpoveď bez udania dôvodu.

„Spýtala som sa, aké zmeny teda u nás plánujú, ale odpoveď znela, že žiadne – že to bude záležať na nás,“ povedala pre Denník N zamestnankyňa Bibiany Jana Michalová. Na pozíciu riaditeľky nebolo vypísané žiadne transparentné výberové konanie. Na otázky, prečo sa riaditeľkou stala Petra Flach, ministerstvo doteraz neodpovedalo. „Na moje prekvapenie zaznelo, že pani riaditeľka je len dočasne menovaná a že konkurz bude. Tak sa necháme prekvapiť,“ hovorí Michalová.

Zamestnanci sa preto spýtali, či ministerstvo koná na základe svojvôle. „Robíte to preto, lebo môžete?“ znela ich otázka. Predstavitelia ministerstva im mali odpovedať podľa Denník N kladne: „Áno, robíme to preto, lebo môžeme.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu