AKTUALIZOVANÉ: Šimkovičová odmietla vysvetliť odvolanie riaditeľky BIBIANY, zamestnanci jej poslali otvorený list


Foto: AKTUALIZOVANÉ: Šimkovičová odmietla vysvetliť odvolanie riaditeľky BIBIANY, zamestnanci jej poslali otvorený list Foto: artandhistorymagazine.eu

V pondelok 26. marca 2024 bolo zverejnené rozhodnutie šéfky rezortu kultúry Martiny Šimkovičovej o okamžitom prepustení Zuzany Liptákovej z funkcie vo vedení BIBIANY, Medzinárodného domu umenia pre deti, a zároveň riaditeľky Slovenskej národnej knižnice Kataríny Krištofovej. Prvá menovaná v rozhovore pre Denník N vysvetľovala, ako jej odvolanie prebiehalo. 

Ako sme v pondelok informovali, ministerka Šimkovičová v prípade odvolania vedúcej Slovenskej národnej knižnice argumentovala manažérskymi pochybeniami, v prípade BIBIANY využila možnosť neudať dôvod. Liptáková podľa vlastných slov nedostala vysvetlenie ani po priamej otázke pri osobnom stretnutí. 

 „Keď som sa spýtala na dôvod, bolo mi oznámené, že nie sú povinní mi ho povedať a ani mi ho nepovedia. Tak to bolo zverejnené aj oficiálne,“ hovorí Liptáková v rozhovore. Z ministerstva jej vraj volali v piatok večer, keď už nebola na príjme, na druhý deň dostala po sekretárke odkaz, že sa má bezodkladne dostaviť. Na ministerstve ju prijali tajomník ministerstva Lukáš Machala, pán z právneho oddelenia a ministerka Šimkovičová. Rozhovor mal trvať asi dve minúty. 

Absolútne som netušila, že by to takto mohlo dopadnúť,“ opisuje situáciu odvolaná riaditeľka s tým, že čakala štandardné stretnutie, aké prebieha, keď sa vymení vedenie ministerstva, prípadne, že mal niekto výhrady voči jej práci, a ona si ju musí obhájiť. „A ešte som sa dozvedela, že dnes–zajtra by malo byť oznámené meno môjho nástupcu, viac neviem,“ zhrnula odchádzajúca riaditeľka. 

Zuzana Liptáková nastúpila do funkcie riaditeľky Medzinárodného domu umenia pre deti v auguste 2022 na základe výberového konania. Na pozícii presadzovala viaceré zmeny, snažila sa skvalitniť pedagogickú prácu s detskými návštevníkmi, ako aj spoluprácu s odborníkmi. S ohľadom na dlhodobé výhrady odbornej verejnosti modernizovala ocenenia Najkrajšie knihy Slovenska či Bienále ilustrácií Bratislava. 


Keďže prišla do inštitúcie robiť reformy, stretla sa miestami podľa vlastných slov aj s odporom, čiastočne aj od bývalých zamestnancov či vedenia. „Asi nie každý odvolaný riaditeľ sa tak angažuje. Ale netuším, čo sa stalo teraz a odkiaľ vietor fúka. Nechcem fabulovať,“ skonštatovala s tým, že po nástupe bola v tomto prostredí nová a nemá ani žiadne politické krytie, čo mohla byť tiež nevýhoda.  „Vravím si, že nejaká práca tu po mne predsa len ostane. Svedomie mám čisté. Budem to brať ako osud,“ uzavrela zmierene Zuzana Liptáková. 

Aktualizácia 12:30 hod.:  

Zamestnanci a zamestnankyne Medzinárodného domu umenia pre deti BIBIANA adresovali ministerke kultúry otvorený list, v ktorom žiadajú vysvetlenie tohto rozhodnutia. S odvolaním Zuzany Liptákovej nesúhlasia. V liste zdôrazňujú, že Liptáková bola prvá riaditeľka inštitúcie zvolená na základe verejného výberového konania.

So znepokojením sledujeme netransparentné kroky súčasnej vlády, ktoré zasahujú už aj do sféry umenia určeného deťom a mládeži,“  píše ďalej kolektív BIBIANY. Okrem vysvetlenia situácie žiadajú, aby obsadzovanie vedúcich postov štátnych inštitúcií bolo realizované na základe transparentného výberového konania s verejným vypočutím tak, ako to bolo pri prijatí teraz odvolanej riaditeľky do funkcie. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu