Vo veku 65 rokov zomrel Jozef Uhliarik. Bol dvorným fotografom dvojice Lasica a Satinský


Foto: Vo veku 65 rokov zomrel Jozef Uhliarik. Bol dvorným fotografom dvojice Lasica a Satinský Foto: Facebook/Ján Jánoši

V sobotu 16. marca zomrel rodák z Bratislavy, fotograf Jozef Uhliarik. Spolupracoval s divadlami Štúdio S a Divadlo ASTORKA Korzo ’90. Bol dvorným fotografom dvojice Lasica a Satinský.

Fotil aj pre Štúdio L+S, na ktorého chodbách sú jeho diela dodnes ozdobou. „Napriek čiernobielym fotografiám z každej tryská farebnosť a radosť zo života,“ píše Štúdio L+S na sociálnej sieti. 

Uhliarik vyštudoval strednú grafickú školu v Bratislave a Prírodnú univerzitu – Alternatívnu školu kreatívnych médií v Ateliéroch štyroch ročných období. Najprv pracoval ako technológ, normovač, tlačiar a grafik a až neskôr sa dostal k umeleckej fotografii.


V priebehu svojho života zachytil momenty z divadiel, džezových dní a venoval sa aj portrétom. Diela vystavoval v susednej Českej republike, Rakúsku, Nemecku aj vo vzdialenom Japonsku, Kanade, Juhoafrickej republike či Austrálii.


„Keď ho život pripútal na jedno miesto, chodili sme my za ním. Utorkové dopoludnia v jeho spoločnosti boli vzácne, veselé. Vždy som vyšiel na jeho balkón a fotil som hrad, zakaždým ma pochválil, aj keď som v jeho očiach videl, že sa mu zdá príliš farebný. Naposledy sme spolu vešali obrazy, to bolo vždy veľmi náročné. Zavesiť jeden obraz znamenalo posunúť ďalších 10,“ hovorí o fotografovi jeho priateľ Ján.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu