VIDEO: Takto vyzeralo búranie mosta nad D1 pri Chorvátskom Grobe. Čo bude ďalej?


Foto: VIDEO: Takto vyzeralo búranie mosta nad D1 pri Chorvátskom Grobe. Čo bude ďalej?
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Bratislavský kraj

Cestný most nad diaľnicou D1, ktorý spájal Ivanku pri Dunaji s Chorvátskym Grobom, bol počas víkendu zbúraný. Demolácia mosta si vyžiadala úplnú uzáveru D1 od Vajnor po Triblavinu. Búracie práce začali v sobotu 16. marca okolo polnoci.

Hodiny predtým boli vyčlenené na postupné uzatvárania diaľnice, na rozmiestnenie 400 dopravných značiek, demontáž betónových a oceľových zvodidiel či na rozprestretie geotextílie, ktorá chránila D1 pred prípadným poškodením pri búraní. Most na Triblavinskej ceste bolo nutné zbúrať, pretože bol v nevyhovujúcom stave a neumožňoval rozšírenie diaľnice.

Ako uviedol bratislavský kraj na sociálnej sieti, po odstránení mosta sa vybúraný materiál odviezol na triedičku, kde sa zrecykluje. Na mieste zbúraného mostu vznikne nový s upravenými parametrami tak, aby sa už zohľadnila nová šírka diaľnice D1.

Čo sa bude robiť ďalej?

Národná diaľničná spoločnosť môže po zbúraní mostu pristúpiť k realizácii ďalšej fázy v projekte rozšírenia D1 Bratislava – Triblavina a začať s budovaním nových náhradných vetiev. Od nedele 17. marca boli spustené práce na rozširovaní D1, ktoré potrvajú niekoľko mesiacov.

Podľa národnej diaľničnej spoločnosti tento krok je plánovaný tak, aby sa minimalizoval dopad na premávku. Počas rozširovania ostane zachovaný počet jazdných pruhov, ale dôjde k ich zúženiu a zníženiu maximálnej povolenej rýchlosti na 80 kilometrov za hodinu.


Cieľom projektu je dobudovať diaľničnú križovatku D1xD4 a rozšíriť diaľnicu D1 v úseku od Zlatých Pieskov po Triblavinu. Najbližšie mesiace bude pre výstavbu obmedzená doprava nasledovne:

  • v smere BA – ZA bude obmedzená doprava medzi kilometrami 13 a 16,
  • v smere ZA – BA bude obmedzená doprava medzi kilometrami 17 a 13.

Zdroj: FB/Michal Feik






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu