FOTO: Zosnulá logopedička pochádzala zo starobylej rodiny. Palugyayovci tvorili históriu Bratislavy a zmizli


FOTO: Zosnulá logopedička pochádzala zo starobylej rodiny. Palugyayovci tvorili históriu Bratislavy a zmizli Foto: unsplash.com

Približne pred mesiacom mnohých zasiahla smutná správa o náhlom úmrtí Lucie Paluygayovej. Obľúbená moderátorka a logopedička mala skonať doma počas sprchovania, keď jej praskla aneuryzma v mozgu. Zosnulá bola tiež pravnučkou svetoznámeho prešporského vinára a obchodníka Jakuba Palugyaya, pričom sa  sama pričinila na budovaní a udržiavaní silnej značky. O príbehu starobylej rodiny píše portál bratislavskerozky.sk.

Jakub Palugyay začínal ako chudobný nájomca hostinca Železná studienka na okraji Prešporka. Ten sa však čoskoro stal vychýreným a vyhľadávaným fajnšmekrami so záľubou v dobrom víne a domácich jedlách, ktoré pripravovala jeho manželka. S hostincom vraj súvisí aj pôvod legendárnych Kossuthových rožkov, ktoré vraj vyrábal Jakub Palugyay, a v roku 1848 ich pomenoval podľa Lajosa Kossutha, ktorý ich nesmierne obľuboval. 

Po čase si Jakub Palugyay prenajal reštauráciu v hoteli U zeleného stromu a neskôr v roku 1857 aj samotná hotel. V tomto období už šlo o vychýrenú prevádzku odporúčanú každému, kto sa chcel v Prešporku dobre najesť. Palugyay bol známy aj svojou dobročinnosťou - v jeho hostinci sa mohli zadarmo najesť chudobní študenti. 

Najvčší úspech však rodine Palugyayovcov priniesla výroba šampanského, ktorú založili roku 1842. Rodinná firma ťažila z rýchleho nástupu modernej technológie, už v polovici 19. storočia si sami napĺňali fľaše. Jakubov syn József Palugyay študoval výrobu šampanského vo Francúzsku a následne nastúpil do otcovej firmy, kde použil nové poznatky v praxi. Rodinná továreň vyvážala víno do Rakúska, Nemecka, Švajčiarska či Spojených štátov. Šampanské Chateau Palugyay vyhralo prvú cenu na svetovej výstave v Paríži roku 1900. 

V rokoch 1873 až 1879 bol v Bratislave postavený Chateau Palugyay. Palác bol vystavaný v paladiánskom štýle podľa návrhu architekta Ignáca Feiglera. Dom slúžil ako továreň, a zároveň bydlisko rodiny. Zaujímavosťou je, že istú dobu na konci 19. storočia bol podzemným vínovodom prepojený so železničnou stanicou. Budova na Pražskej 1 dodnes stojí, sídli v nej ministerstvo zahraničných vecí a v roku 2002 bola kompletne zrekonštruovaná. 




https://bratislavskerozky.sk/preco-bol-palugyay-zasahom-do-cierneho/



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu