V Bratislave a Malackách budú očkovať proti HPV vírusu, stačí sa zaregistrovať


Foto: V Bratislave a Malackách budú očkovať proti HPV vírusu, stačí sa zaregistrovať Foto: ilustračná, unsplash.com

V Bratislavskom kraji sa 15. marca 2024 uskutoční Deň očkovania proti vírusu HPV. Ide o akciu organizovanú pod záštitou ministerstva zdravotníctva, Slovenskej spoločnosti primárnej pediatrickej starostlivosti a v spolupráci s pacientskymi organizáciami Nie rakovine a Liga proti rakovine. 

Záujemci sa budú môcť v tento deň v Bratislave a Malackách nechať zaočkovať proti ľudskému papilomavírusu. Ten spôsobuje zhubné ochorenia ako rakovina krčka maternice, vagíny, penisu či konečníka. Len na rakovinu krčka maternice zomrie na Slovensku viac ako 200 žien ročne. Očkovanie by mohlo pomôcť veľkej časti týchto úmrtí predísť.

Deň očkovania proti vírusu HPV je určený osobám, ktoré sa chcú chrániť pred infekciou HPV a nedarí sa im naplánovať očkovanie u svojho lekára,“ vysvetlil bratislavský samosprávny kraj na oficiálnom webe. Očkovanie je vhodné pre dievčatá aj chlapcov, pričom vo veku do 15 rokov ho plne hradí poisťovňa. Staršie dievčatá a chlapci zas môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Ak ste to v nižšom veku nestihli, vakcína je vhodná aj po dosiahnutí dospelosti. 

Očkovanie prebehne v Bratislavskej Petržalke v zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici a v Malackách v ambulancii privátnej starostlivosti pre deti na Nádražnej ulici 15, vždy od 13:00 hod. Záujemci potrebujú vyplniť formulár, nájdete ho na webe samosprávy



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu