Po Slovensku sa rozšírili podozrivé bankomaty. Takto vás oberú o peniaze


Foto: Po Slovensku sa rozšírili podozrivé bankomaty. Takto vás oberú o peniaze Foto: euronetatms.com

Na Slovensku sa vyskytuje niekoľko podozrivých bankomatov. Nachádzajú sa prevažne v turistických lokalitách a naposledy narobili problémy u našich českých susedov. Informáciu priniesla TV Markíza.

Modro-žlté bankomaty na prvý pohľad nie sú ničím výnimočné. Ak doň vložíte kartu a zadáte PIN kód, bankomat vám ponúkne dve možnosti. „Hotovosť a zostatok“ a druhá možnosť „Iné“, pričom práve tá prvá možnosť vás pripraví o peniaze.

Bankomat vám totiž naúčtuje poplatok za zobrazenie zostatku na účte a to aj napriek tomu, že ste oň nežiadali. Nič nezmení ani to, ak transakciu zrušíte ešte pred výberom peňazí. O financie prídete aj bez toho, aby ste zostatok vôbec videli. Výška poplatku závisí od vašej banky, pohybuje sa od 50 centov až po jedno euro.


Nechcenému spoplatneniu sa dá vyhnúť ak kliknete na možnosť „Iné“. Vtedy si môžete vybrať hotovosť a pozrieť zostatok na účte bez poplatku. Spoločnosť, ktorej bankomat patrí, sa však bráni. „Ide o funkcionalitu Cash & Balance, ktorú sme uviedli v mnohých krajinách v dobrej viere, že zvýšime komfort pre klientov, aby spolu s výberom rovno poznali aj zostatok na účte,“ uviedol pre portál Novinky.cz výkonný riaditeľ spoločnosti Euronet ČR Ondrej Kozák.

Tvrdí, že si firma za túto službu nič neúčtuje. Novinky.cz však zistili, že sa tento poplatok delí medzi materskú banku, vydavateľa karty a prevádzkovateľa bankomatu.  Na Slovensku bankomaty nájdete v Bratislave, vo Vysokých Tatrách či v Poprade. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu