Postrelená kadetka Miška odmieta inštruktorovi odpustiť. Dnes bol súd


Foto: Postrelená kadetka Miška odmieta inštruktorovi odpustiť. Dnes bol súd Foto: snímka z videa - noviny.sk

V piatok 16. februára sa začalo hlavné pojednávanie prípadu postrelenej kadetky Mišky. Pred súd sa po prvýkrát postavil pedagóg, ktorý jej zmenil život tým, že ju počas tréningu na policajnej akadémii postrelil. Ako uvádzajú noviny.sk, bývalý inštruktor dostal trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Študentke má zaplatiť škodu 48 640 eur, rovnako musí zaplatiť aj náhradu ministerstvu vnútra a zdravotnej poisťovni. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor Peter Pilár sa odvolal. Ten vidí viacero dôvodov, pre ktoré by páchateľ mal dostať nepodmienečný trest. Poukázal napríklad na okolnosti skutku a to, čo mu predchádzalo, ľahkovážnosť pri výkone cvičenia a následky či neúspech vyšetrovania zistiť, ako sa dostal ostrý náboj do zásobníka.

Obhajca inštruktora Ľuboš Pejhovský považuje rozhodnutie súdu za spravodlivé a neplánuje podať odvolanie. “Chceme kontaktovať zástupcu poškodenej a Akadémiu Policajného zboru, či sa odvoláme alebo nie voči výroku o náhrade škody, aby sa poškodená mohla čo najskôr domôcť svojho nároku,” uviedol Ľuboš Pejhovský.

Jeden výstrel zmenil študentke celý život

Pedagóg Vladimír Šeparnev vystrelil na študentku Mišku prvého marca 2023 počas toho, ako nacvičovali takzvaný duel. Guľka jej poškodila chrbticu aj pľúca, čo spôsobilo, že napokon ochrnula. Na piatkovom súde ho uvidela prvýkrát od posledného tragického tréningu.


„Mám stres z toho, že neviem, ako budem reagovať, keď ho uvidím,“ prezradila Miška pred pojednávaním. Ako uvádzajú noviny.sk, kadetka potvrdila, že stále cíti bolesti, ktoré jej obmedzujú život. Taktiež vyhlásila, že to, čo sa jej stalo, jej dostatočne nevynahradí žiaden trest. Pedagóg jej po osudnom dni písal aj listy, no ona tvrdí, že to nestačí na odpustenie.

Inštruktor Vladimír Šeparnev pred pojednávaním vyhlásil, že to nesmierne ľutuje. Svojej študentke sa plánoval ospravedlniť aj osobne. Priznal aj, že inštruktor má byť zodpovedný za všetko, čo sa na cvičisku stane. Nakoľko mohlo ísť aj o zlyhanie na strane bezpečnosti policajnej akadémie sa nechcel vyjadriť.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu