VIDEO: Niečo pre Andreja Danka. Takto zasahuje polícia v Žiline, ak niekomu oškriete auto


Foto: VIDEO: Niečo pre Andreja Danka. Takto zasahuje polícia v Žiline, ak niekomu oškriete auto

Vo štvrtok 8. februára sa stali viacerí ľudia svedkami incidentu pri žilinskom obchodnom centre Aupark. Polícia tam zadržala muža, ktorý mal nevedome oškrieť auto druhého vodiča po tom, ako vyzdvihol dcérku zo škôlky. Zavolal naňho políciu. To, ako zásah prebiehal, však pripomína akčný film. 

Pán Vlastimil vyzdvihol dcérku v škôlke na ulici Jarná v Žiline. Pri výjazde na hlavnú cestu sa mu podarilo zachytiť predný nárazník auta, ktoré tam bolo zaparkované. „Ja som náraz necítil, tak som pokračoval v jazde ďalej. Potom som spätne zistil, že pán sa vydal za mnou a medzitým skontaktoval žilinskú políciu,“ začína opisovať Vlastimil.

Polícia ho mala naháňať približne 250 metrov, pričom za križovatkou ulíc Spanyolova a Veľká Okružná ho aj zadržala. Jedným autom mu zablokovali cestu spredu, druhé zastavilo za ním. Zásahová jednotka následne vybehla z áut so zbraňami v rukách, chytila ho a odvliekla na chodník. Nepomohlo mu ani to, že nekládol odpor a ukazoval, že má prázdne ruky.

Tam ho spacifikovali a drsným spôsobom položili na zem. Celý priebeh zásahu sa podarilo zachytiť pozornému občanovi na videu, ktoré zverejnil na sociálnej sieti. 

Mám narazenú ruku, narazenú hlavu aj roztrhané nohavice. Dali mi putá a nevysvetlili mi vôbec,v čom bol problém, prečo ma zastavili, nedali mi žiadne informácie. To som sa všetko dozvedel až potom. Nechali ma spútaného sedieť na zemi, vo vode,opisuje nepríjemný incident Vlastimil.

Vlastimil, ktorého zadržala polícia

To všetko sa dialo pred očami jeho 3-ročnej dcérky, ktorá sedela sama v aute. V momente, keď ma spútavali, som ich upozornil, že mám v aute malé dieťa, no z ich strany nebola žiadna reakcia. Ich správanie nebolo profesionálne, bolo skôr hrubé. Nevysvetlili mi príčinu zadržania, ani moje práva,dodáva Vlastimil.



Príslušníkov prosil ešte niekoľkokrát, aby mu dali dole putá a mohol ísť skontrolovať svoju dcérku. To mu podľa jeho slov umožnili po približne 10 až 15 minútách. Zásahová jednotka následne odišla a pán Vlastimil ostal na mieste spolu s vodičom, ktorému nabúral auto a čakali na dopravnú políciu. „Nafotili si moje auto, spísali protokol a to bolo všetko,“ dodal.

So žiadosťou o stanovisko k policajnému zásahu sme sa obrátili na žilinskú krajskú políciu. „Dňa 8. februára sme v poobedných hodinách na linku 158 prijali hovor od občana, ktorý oznámil útek vozidla z miesta nehody a samotný volajúci ho mal prenasledovať. Zo strany polície boli prijaté okamžité opatrenia s cieľom vypátrania vodiča unikajúceho vozidla,“ uviedla policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková.

Vozidlo, ktoré malo spôsobiť škodovú udalosť

Priebeh zásahu odôvodnila tým, že polícia nikdy nepodceňuje možné nebezpečenstvo a riziká, ktoré môžu kedykoľvek nastať. „Po vykonaní služobného zákroku voči podozrivej osobe a ubezpečení sa, že osoba nemá pri sebe zbraň, bolo mužovi okamžite umožnené komunikovať s dieťaťom nachádzajúcim sa na zadnom sedadle za tmavými oknami vozidla,“ doplnila Šefčíková.

Pán Vlastimil vystrašenú dcérku napokon upokojil a mohol odísť domov, nepríjemný pocit však ostal aj naďalej. Incident zatiaľ neriešil, no zvažuje podať žalobu. „Zrejme sa obrátim na inšpekciu ministerstva vnútra a nechám celú záležitosť prešetriť, lebo si myslím, že postup zásahovej jednotky bol naozaj neadekvátny,“ dodal.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu