Kto hlasoval za novelu Trestného zákona? Z Bratislavského kraja ju podporili títo poslanci


Foto: Kto hlasoval za novelu Trestného zákona? Z Bratislavského kraja ju podporili títo poslanci Foto: Facebook/profily poslancov

Vládni poslanci vo štvrtok večer, 8. februára schválili novelu Trestného zákona. Podporili ju 78 hlasmi, opozícia protestne vytiahla karty z hlasovacieho zariadenia a neprezentovala sa. Úrad špeciálnej prokuratúry sa tak definitívne zruší. Zvrátiť to môže len Ústavný súd. Novela tiež zmierňuje výšky trestov za korupciu, skracuje premlčacie doby, dokonca aj pri sexuálnom zneužívaní z pôvodných 20 na 10 rokov. O dianí v Národnej rade sme informovali vo štvrtok večer.



Kto podporil novelu?

Vládny návrh zákona podporilo celkovo 16 poslancov z Bratislavského kraja. Najväčšie zastúpenie mali poslanci Smeru-SD. Pripravili sme pre vás prehľad, kto sú poslanci, ktorí hlasovali za novelu Trestného zákona.

Dušan Jarjabek, Smer-SD


Poslanec Jarjabek je absolventom Hudobnej fakulty VŠMÚ a pôsobil aj ako sólista Opery SND. Spev dokonca aj vyučoval na Divadelnej fakulte. Za poslanca NR SR bol prvýkrát zvolený v roku 2002 za Mečiarovu HZDS. O tri roky neskôr zo strany vystúpil a pridal sa do poslaneckého klubu Smer-SD, v ktorom pôsobí doteraz. Aktuálne je aj členom výboru kultúru a médiá. Poslanec je rezidentom Bratislavy.

Dušan Galis, Smer-SD

Ďalší obyvateľ hlavného mesta Dušan Galis. Poslanec je bývalý futbalista, ktorý sa po ukončení kariéry venoval aj trénerstvu. Slovenskú reprezentáciu viedol v rokoch 2004 až 2006. Potom bol zvolený za poslanca strany Smer-SD. V súčasnosti je členom výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Dušan Muňko, Smer-SD

Je jedným zo zakladajúcich členov strany Smer-SD. V minulosti pôsobil aj ako štátny tajomník na ministerstve životného prostredia. Bol tiež podpredsedom tieňovej vlády Smeru-SD pre strategický rozvoj a informačné technológie. V roku 2002 bol podozrivý z nelegálnej držby ohrozených papagájov. Dnes je členom osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. Poslanec má trvalý pobyt tak isto v Bratislave.

Ľuboš Blaha, Smer-SD

Podpredseda parlamentu Ľuboš Blaha je vyštudovaný politológ. Pôsobil aj vo vedecko-výskumnom ústave SAV, kde pod pseudonymom vydal kontroverznú knihu o Leninovi. Ústav sa od jeho vyjadrení dištancoval a požiadal ho, aby prerušil svoju činnosť. Poslanec je tiež známy vyzdvihovaním komunistických režimov. Polícia začala trestné stíhanie pre obraz revolucionára Ernesta Che Guevaru, ktorý si vo svojej kancelárii zavesil namiesto portrétu prezidentky.

Erik Kaliňák, Smer-SD

Synovec aktuálneho ministra obrany Roberta Kaliňáka sa do strany Smer-SD pôvodne dostal spravovaním jej sociálnych sietí. Vytiahol sa až na podpredsedu strany. 

Ján Mažgút, Smer-SD

Poslanca Mažgúta si môžete pamätať ako kandidáta v župných voľbách. V boji o kreslo ho porazil súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Poslanec predtým pôsobil ako hovorca strany Smer-SD. Je členom výborov pre kultúru a médiá, ústavnoprávneho výboru a výboru pre európske záležitosti.

Justín Sedlák, Smer-SD

Je tiež poslancom mestského zastupiteľstva v Pezinku a známy československý basketbalista, účastník Olympijských hier v roku 1976. Na Majstrovstvách Európy získal bronzovú medailu. Bol tiež manažérom basketbalového klubu v Pezinku. Vyštudoval právnickú fakultu, kde získal titul JUDr.

Michal Stuška, Smer-SD

Pôsobí ako podpredseda výboru pre európske záležitosti. Vyštudoval Filmovú a televíznu fakultu VŠMU – Katedra produkcie a manažmentu. Bol tiež riaditeľom tlačového a komunikačného odboru ministerstva práce či vedúcim tlačového referátu Bratislavy.


Dušan Tittel, Hlas-SD

Bývalý slovenský futbalista a súčasný poslanec získal so Slovanom tri tituly majstra Slovenska. Najprv pôsobil v strane Aliancia nového občana, neskôr za SNS a aktuálne je poslancom strany Hlas-SD. Je členom výboru pre pre európske záležitosti.

Peter Kalivoda, Hlas-SD

Je členom výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. V strane Hlas-SD sa venuje najmä environmentálnym témam. Býva v Bratislave.

Štefan Gašparovič, Hlas-SD


Starosta Slovenského Grobu získal v komunálnych voľbách 1559 platných hlasov. V parlamente je členom osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a ústavnoprávneho výboru.

Paula Puškárová, Hlas-SD

Pôsobila ako prorektorka pre vedu a doktorandské štúdium Obchodnej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave. V parlamente je predsedníčkou výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport.

Andrej Danko, SNS

Predseda strany SNS Andrej Danko je aktuálne podpredsedom parlamentu. Vyštudoval Právnickú fakultu univerzity Komenského v Bratislave. Posledný mesiac v médiách rezonovala jeho autonehoda v Dúbravke, pri ktorej zdemoloval semafor a fúkal až po 15-tich hodinách.

Roman Michelko, SNS


Je slovenský spisovateľ, publicista, politológ, youtuber, vydavateľ, politik a poslanec za SNS. Absolvoval Filozofickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave v odboroch filozofia-história a politológia. Bol jedným z redaktorov časopisu Proglas. Pracoval na Katedre histórie Trnavskej univerzity, neskôr v Národnom literárnom centre v sekcii zahraničných štúdií a v zahraničnom vysielaní Slovenského rozhlasu. V parlamente predsedá výboru pre kultúru a médiá.

Karol Farkašovský, SNS

Je bývalý slovenský moderátor a politik. Je členom výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport a podpredseda zahraničného výboru. 

Dagmar Kramplová, SNS

Je podpredsedníčkou Slovenskej národnej strany a podpredsedníčkou výboru pre sociálne veci. Poslankyňa je známa tým, že otvorene hovorí o tom, že sa treba zbaviť liberálnych vplyvov na školách, ktoré sa tam podľa nej dostávajú cez rôzne mimovládne organizácie.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu