V Petržalke a Malackách sa môžete zaočkovať proti HPV, ktorý spôsobuje viacero typov rakoviny


Foto: V Petržalke a Malackách sa môžete zaočkovať proti HPV, ktorý spôsobuje viacero typov rakoviny Foto: pexels.com

Bratislavský samosprávny kraj sa rozhodol prispieť k prevencii onkologických ochorení, preto sa spolu s ďalšími organizáciami NIE RAKOVINE rozhodol usporiadať Deň očkovania proti vírusu HPV, ktorý bude v piatok 15. marca 2024. Záujemcovia môžu prísť do bratislavskej Petržalky alebo do Malaciek.

Bude pre všetky osoby, ktoré majú záujem chrániť sa pred touto infekciou a nedarí sa im naplánovať očkovanie u svojho lekára. Očkovať sa môžu deti aj dospelí. Formulár na registráciu nájdete na priloženom odkaze.

Na rakovinu krčka maternice zomrie 200 žien ročne

Vírus HPV môže spôsobiť rakovinu u oboch pohlaví. Na Slovensku preň zomiera na rakovinu krčka maternice viac ako 200 žien ročne. HPV môže spôsobiť aj rakovinu vagíny, penisu alebo konečníka.


Prevencia pred týmito ochoreniami je vo forme očkovania a preventívnych prehliadok. Vakcína je vhodná pre všetky vekové kategórie od 9 rokov a obe pohlavia. Očkovanie sa skladá z dvoch dávok pre deti do 15 rokov a z troch dávok pre osoby staršie ako 15 rokov.

Očkovanie proti HPV je plne hradené pre 12-ročné dievčatá a chlapcov. Od 1. decembra 2023 je vakcína plne hradená aj 13 a 14-ročným. Staršie deti môžu využiť benefit zdravotných poisťovní, ktoré im preplatia spätne časť ceny vakcíny. Dospelí si ju musia uhradiť v plnej výške.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu