VIDEO: "Pezinská" Vinea oslavuje 50. výročie. V začiatkoch ju propagoval aj slávny Elán vo svojom známom video


Foto: VIDEO: "Pezinská" Vinea oslavuje 50. výročie. V začiatkoch ju propagoval aj slávny Elán vo svojom známom video Foto: YouTube/ELÁN - Mám chuť na niečo chladené

Obľúbený nápoj mnohých Slovákov oslavuje 50. výročie. Vinea ako darček k svojmu výročiu dostáva nový minimalistický dizajn. Na ikonický tvar a tmavozelenú farbu fľaše však dizajnéri nesiahli.

Nápoj dnes vyrába spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko a k narodeninám ich značky pripravila okrem nového dizajnu aj nové balenie v podobe plechovky s objemom 330 ml.

Vinárske závody v Pezinku dostali v roku 1973 štátnu zákazku „vyrobiť zdravý nápoj z hrozna, ktorý bude konkurovať nápojom kapitalistického sveta“. Ján Farkaš spolu so svojím tímom a vytvorili nápoj s názvom Vinea, čo po latinsky znamená vinohrad. Po uvedení na trh sa stal populárny v celom vtedajšom Československu.

Pomohol jej Elán

Základom nápoja bolo je aj po 50 rokoch desaťpercentný podiel hroznovej šťavy v spojení s bazou čiernou. Reklamu nápoju v jeho začiatkoch urobila aj skupina Elán so skladbou Mám chuť na niečo chladené.

V texte sa píše: „Mám vineu rád, po nej si dám pre každý prípad ešte mušt… Mám chuť na niečo chladené, od rána mám chuť, smäd, to je trápenie, na niečo mám chuť, čo hneď ho zaženie, že nemáte to nevravte mi, radšej nie.“



Až do Ameriky

V roku 1975 sa začali objavovať záujemcovia aj spoza hraníc. Podľa dobových záznamov sa Vinea v 80-tych rokoch začala vyvážať aj do USA a Kanady, kde ju predstavili ako Elegance without alcohol.

Dnes patrí Vinea k najpredávanejším sýteným ovocným nápojom u nás, pričom zo všetkých variantov a balení vedie v obľúbenosti Vinea biela v 1,5-litrovej PET fľaši.

„Aby bola Vinea v súlade aj s aktuálnymi trendami dizajnu a prilákala na pulte pozornosť zákazníkov, rozhodli sme sa dať jej nový moderný vzhľad. Vybrali sme minimalistický prístup a dizajn, ktorý osloví aj mladšiu generáciu, ale rešpektuje dlhú históriu značky, ktorá je pre nás záväzkom,” uviedla manažérka značky Oľga Kubíková.

Podporte nezávislé spravodajstvo a získajte web bez reklám.

Podporiť

Dočítať článok zadarmo

Prečítajte si viac: