VIDEO: Len 15-ročný huslista Teo z Bratislavy rozplakal uznávaného Placida Dominga


Foto: VIDEO: Len 15-ročný huslista Teo z Bratislavy rozplakal uznávaného Placida Dominga Foto: Facebook/Virtuózok

Mladý hudobný unikát, 15-ročný huslista Teo Gertler, sa prednedávnom predstavil v maďarskej televíznej šou Virtuosos V4+. V nej súťažia hudobníci do devätnásť rokov z piatich krajín.

Vo finále zahral skladbu Variations On An Original Theme od poľského skladateľa Henriho Wieniawskeho. Svojím vystúpením rozplakal španielskeho operného speváka a virtuóza Placida Dominga sediaceho v porote. Ďalší porotca András Keller uznal, že je pravdepodobne jedným z najväčších huslistov tohto storočia.

„Najnovšie Teove vystúpenie vo finále Virtuosos Telent Show 2024 v Budapešti pod záštitou Placida Dominga ma úplne strhlo, opakovane si púšťam ten záznam a zhodujem sa s porotcami, že Teo sa bude nesporne radiť medzi najvýznamnejších hudobníkov 21. storočia,“ hovorí Erika Fáberová, riaditeľka Základnej umeleckej školy Ľudovíta Rajtera v Bratislave.

Tú Teo prvotne začal navštevovať kvôli hre na klavír. Nakoniec si ale sám vybral husle, ktoré ho začala vyučovať pani učiteľka Klempárová. Už po pár úvodných hodinách vedela, že má v triede nevídaný talent. O hudobný nástroj sa mimoriadne zaujímal už od samého začiatku, a čo sa vo veku štyroch rokov nevidí často, k cvičeniu ho vôbec nebolo treba nútiť.

Jeho prvý úspech naňho čakal o štyri roky neskôr na Medzinárodnej súťaži mladých hudobníkov Luskáčik v Moskve, kde získal Strieborného Luskáčika. „S týmto momentom sa spája krásna spomienka, kedy sa Teo s trofejou v rukách prišiel pochváliť po návrate domov priamo na Mikulášsky koncert našej ZUŠ, tak sme mohli zdieľať túto veľkú radosť a jeho úspech všetci spoločne,“ spomína riaditeľka Fáberová.

Ako 10-ročnému sa mu podarilo v kategórii do 17 rokov získať cenu Grand Prix na medzinárodnej súťaži mladých huslistov venovanú Karolovi Lipinskému a Henrykovi Wieniawskému v poľskom Lubline.



Mladý huslista je permanentne zaneprázdnený prípravou na domáce koncerty aj zahraničné cesty. Najbližšie si doma v Bratislave zahrá 24. februára 2024 sólový koncert so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod taktovkou Ondreja Lenárda. Úzko spolupracuje aj so Štátnym komorným orchestrom v Žiline a dirigentom Leošom Svárovským.

Popri tom všetkom zvláda štúdium na na bratislavskom gymnáziu GAMČA, navštevuje Lisztovu akadémiu v Budapešti a pravidelne lieta za svojím dlhoročným profesorom Zakharom Bronnom na hodiny hudby do Švajčiarska.

„Teo bol vždy a doteraz je správne vedený a podporovaný jeho rodičmi, a to je nemalá a podstatná časť jeho úspechu. Zaslúžia si veľké uznanie. Spoločným úsilím dosahujú na vrcholy možnej interpretácie 15-ročného chlapca, a čo je nádherné, že nám všetkým umožňujú obohacovať sa krásou jeho hry,“ uzatvára riaditeľka.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu