Auto odstavil na Súhvezdnej, niekto mu poškodil bok a odišiel. Teraz hľadá vinníka, nevideli ste ho?


Foto: Auto odstavil na Súhvezdnej, niekto mu poškodil bok a odišiel. Teraz hľadá vinníka, nevideli ste ho? Foto: Facebook/HAKA - Nájdené ukradnuté vozidlá

Stalo sa vám už niekedy, že ste si našli škrabanec či preliačeninu na aute, ale nikto sa k tomu nepriznal? Rovnaká situácia sa stala aj pánovi v Bratislave vo štvrtok 18. januára, keď asi od 18:30 do 19:00 hod. parkoval pri Avione. Následne sa presunul na konečnú autobusovú zastávku Súhvezdná, kde odstavil auto na asi dve hodiny.

Keď sa vrátil k autu, všimol si, že má šuchnutý disk, ale myslel si, že si to zapríčinil on sám. O pár dní, keď zobral auto do umyvárne, zistil, že má aj ohnutý plech na dverách a nad kolesom celý blatník. Následne, keď chcel škodu riešiť s poisťovňou, tá mu povedala, že pokiaľ nevie, kto mu škodu zavinil, nepreplatia mu to. Auto má v leasingu, no napriek tomu to nejde, pretože tam nie je platené havarijné poistenie.

Na sociálnej sieti v skupine HAKA - Nájdené ukradnuté vozidlá preto majiteľ vozidla prosí o pomoc pri hľadaní vinníka. Ak ste si podobnou situáciou prešli a viete poradiť, alebo ste videli, ako sa táto škoda stala, ozvite sa mu na telefónom čísle 0904 818 118. 

Čo hovorí na tento prípad advokát?

„Ak škodca opustí miesto škodovej udalosti, je to považované za odchod z miesta škodovej udalosti, ktoré zákon posudzuje pomerne tvrdo. Vinníkovi za takéto konanie hrozí pokuta 200 až tisíc eur, a tiež zákaz vedenia motorového vozidla do päť rokov,“ doplnil informácie advokát Róbert Bános.


Vzniknutá škoda by mala byť uhradená z povinného zmluvného poistenia škodcu. V prípadne, ako v tomto, že vinník z miesta nehody odišiel a nepoznáme jeho identitu, sa podľa odborníka poškodený dostáva sa do celkom inej situácie.

Ak má uzavreté havarijné poistenie, z neho sa uhrádzajú aj škody, ktoré vznikli cudzím zavinením alebo neznámym vinníkom. Ak však havarijnú poistku poškodený nemá a vinník nie je známy, uzavreté povinné zmluvné poistenie nepomôže. Ako uviedol Róbert Bános, z toho sa škody na vlastnom vozidle neuhrádzajú.

„V určitých prípadoch existuje možnosť preplatenia škody z  garančného fondu Slovenskej kancelárie poisťovateľov, avšak tu treba zdôrazniť skutočnosť, že ide o prípady, kedy vinník je známy, no nemá uzavreté povinné zmluvné poistenie, čo je tiež častý dôvod na útek z miesta činu,“ poradil advokát Róbert Bános.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu