Medzinárodný filmový festival Bratislava prináša bohatý sprievodný program


Foto: Medzinárodný filmový festival Bratislava prináša bohatý sprievodný program Foto: Ilustračná - MFF Bratislava

Medzinárodný filmový festival v Bratislave pre svojich návštevníkov a priaznivcov filmu pripravil bohatý sprievodný program. Včera slávnostne otvorili 19-ty ročník festivalu filmom Requiem za pani J. Súčasťou večera bolo odovzdávanie Ceny MFF Bratislava za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii, ktorej držiteľom sa stal francúzsky herec Jean-Marc Barr.

O 17:00 odštartovala v Kine Lumière úplne prvá projektcia festivalu - pásmo zo sekcie Focus: Fínske krátke filmy. Domácemu publiku predstavila mladú atalentovanú generáciu fínskych tvorcov.

V sobotu 11. novembra o 15:30 v Kine Lumière si môžu návštevníci pozrieť horúcu novinku z Locarna, severoamerického režiséra Denisa Côtého, film Tvoja koža, taká jemná. Masterclass Denisa Côtého o prelínaní dokumentu a fikcie, a o étose nezávislosti vo filmovej tvorbe sa začne krátko po projekcii, o 17:00 na rovnakom mieste.
Jean-Marc Barr bude pôsobiť v medzinárodnej porote Súťaže hraných filmov. Počas festivalu uvedie jeden zo svojich najnovších filmov - turecké sci-fi Zrno, z dielne uznávaného režiséra Semiha Kaplanoğlu. O svoje myšlienky a skúseností sa so slovenskými fanúšikmi podelí na moderovanom masterclasse v utorok, 14. 11., o 13:00 v Gorila.sk Urban Space.
Tretí z festivalových masterclassov povedie Ladislav Dedík zo slovenského postprodukčného Štúdia 727 v stredu 15. 11 v Kine Lumière. Dedík a jeho tím predvedú účastníkom technológie motion-capture a full body scan, s ktorými je spojená budúcnosť herectva v ére počítačov a filmových trikov a videohier. 


Beseda so známymi hercami a pedagógmi o profesii filmového herectva v podmienkach slovenského audiovizuálneho prostredia sa uskutoční vo štvrtok 16. 11. o 14:00 v Gorilask. Urban Space.
Bratislavský festival pokračuje v tradícii Filmového chodníka slávy, ktorý zdobia mená významných osobností slovenských hereckých legiend. Tento rok ocení MFF Božidaru Turzonovovú za dlhoročný prínos a pri tejto príležitosti uvedie film Penelopa, v réžii Štefana Uhera. Slávnostné udelenie ocenenia sa  uskutoční v pondelok 13. novembra o 18:00 v Kine Lumière.

MFF nezabúda ani na detských divákov.V spolupráci s Rozhlasom a televíziou Slovenska prinesie výber z populárnej večerníčkovej série Najmenší hrdinovia. Sekcia Junior je tento rok venovaná legende slovenského animovaného filmu a priekopníkovi bábkového filmu na Slovensku, režisérovi a pedagógovi Františkovi Jurišičovi. Projekcia pre deti a rodičov sa uskutoční 12. novembra o 10:00 v kaviarni Gorila.sk Urban Space za účasti herečiek Moniky a Zuzany Haasových, ktoré v seriáli z 80. rokov účinkovali. 

Ďalšie informácie a presný program o sprievodných podujatiach nájdete na www.bratislavaiff.sk a na www.facebook.com/bratislavaiff.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: MFF Bratislava