Bratislavská hromadná doprava očakáva posilu, Dopravný podnik podpísal zmluvu na nové elektrobusy


Foto: Bratislavská hromadná doprava očakáva posilu, Dopravný podnik podpísal zmluvu na nové elektrobusy Foto: bratislava.sk

Hromadná doprava v Bratislave bude posilnená novými autobusmi. Dopravný podnik Bratislava podpísal zmluvu na dodávku elektrobusov so spoločnosťou SOR Libchavy. Projekt je financovaný z fondov EÚ. 

DPB objednal celkovo 18 elektrobusov, z toho 16 sú sólo elektrobusy s dĺžkou 12 metrov a 2 mini elektrobusy dlhé 9 metrov.  Maximálna obsadenosť elektrobusov s dĺžkou 12 metrov je 106 osôb (33+1 na sedenie) a autobusy dlhé 9 metrov majú kapacitu 54 osôb (16+1 na sedenie). Všetky sú nízkopodlažné, klimatizované a zabezpečené kamerovým systémom. Vybavené sú aj elektronickým počítaním cestujúcich. Okrem toho v nich nechýba bezplatné wifi pripojenie a možno USB nabíjania. 

Nahradia tak staré autobusy s naftovým spaľovaním, čím sa dosiahne zníženie emisií. Vedenie dopravného podniku informovalo, že po zavedení všetkých kusov elektrobusov sa zníži zaťaženie životného prostredia zhruba o 976,61 kg oxidu uhoľnatého na rok, aromatických uhľovodíkov o 277,74 kg/rok, oxidu dusíka o 1914,42 kg/rok a 12,61 kg/rok pevných častíc. Dojazd vozidiel je bez priebežného dobíjania max 160 km. Všetky elektrobusy budú mať možnosť priebežného rýchlonabíjania pomocou pantografu, a tak sa výrazne predĺži ich dojazd. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu