Bikesharing v Bratislave má už 30 staníc, mesto prijíma podnety občanov na rozmiestnenie ďalších


Foto: Bikesharing v Bratislave má už 30 staníc, mesto prijíma podnety občanov na rozmiestnenie ďalších Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Bikesharing v Bratislave sa pomaly rozbieha. Zatiaľ je nainštalovaných 30 dokovacích staníc pre projekt Slovnaft BAjk. Mesto by malo dobudopvať aj ďalších 60 staníc.

Dokovacie stanice bikesharingu už pokrývajú niektoré dopravné uzly, ako napríklad Trnavské mýto, križovatku ulíc Trnavská a Bajkalská, Ovsište v Petržalke, Námestie slobody, Hodžovo námestie, ale aj obľúbené Štrkovecké jazero v Ružinove.

„Práce na niektorých miestach však skomplikovali vodiči, ktorí pripravené plochy využívajú ako miesto pre odparkovanie svojho vozidla a narúšajú tým harmonogram prác,“ informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa hlavného mesta SR Bratislavy.

Do diskusie o rozmiestnení dokovacích staníc sa môže zapájať aj verejnosť.

Podľa informácií mesta poslali občania zatiaľ 3 300 evidovaných pripomienok k tejto téme a väčšina z nich sa dotýka práve rozmiestnenia staníc pre bicykle. Najviac občanov zaujíma umiestnenie bicyklov pri Hlavnej stanici. O finálnej lokalite v jej blízkosti sa však ešte rokuje.

Svoje návrhy môžete stále posielať mailom na info@slovnaftbajk.sk a tiež môžete vyplniť dotazník na stránke www.slovnaftbajk.sk. Návrhy občanov sa zohľadnia pri rozširovaní bikesharingu alebo pri úprave súčasného rozmiestnenia staníc.


Cieľom je začleniť bikesharing do systému mestskej hromadnej dopravy

Aj občianske združenie Cyklokoalícia rozvoj mestskej cyklistiky podporuje a navrhlo rozšírenie pokrytia o nové body. Tie sa v súčasnosti vyhodnocujú.

Aby sa systém bikesharingu lepšie zatriedil do mestskej hromadnej dopravy, stanice sa prioritne umiestnia v blízkosti zastávok verejnej dopravy a cyklotrás. Miesta na požičanie i vrátenie bicyklov by mali byť od seba vzdialené 300 až 500 metrov.

Pilotná fáza projektu prinesie nové podnety

Aby sa mesto vyhlo zbytočným komplikáciám s vysporiadaním vlastníkov pozemkov, stanice pre bicykle sú navrhnuté na takých pozemkoch, ktoré patria mestu či spoločnosti Slovnaft.

„Počas pilotnej fázy projektu, ktorá bude trvať rok, sa bude využívanie jednotlivých staníc vyhodnocovať. Predpokladá sa, že systém sa na základe výsledkov používania a podnetov od verejnosti môže rozšíriť o nové stanice resp. upraví sa počet bicyklov už na existujúcich,“ doplnila hovorkyňa.

 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu