Župné voľby v Bratislavskom samosprávnom kraji nie sú pre voličov atraktívne, ich účasť je nízka


Foto: Župné voľby v Bratislavskom samosprávnom kraji nie sú pre voličov atraktívne, ich účasť je nízka Foto: BSK - region-bsk.sk

Zo všetkých druhov volieb, ktoré na Slovensku máme, patria voľby zástupcov do samosprávy medzi tie, ktoré sú pre voličov najmenej atraktívne a zaznamenávajú najnižšiu účasť. Menej voličov sa zapája do volieb členov Európskeho parlamentu. Lepšie sú na tom napríklad aj voľby do samosprávy obcí. Najvyššiu účasť voličov zaznamenávame pri parlamentných a prezidentských voľbách. 

Pred blížiacimi sa voľbami do orgánov samosprávnych krajov sme sa pozreli na vývoj voličskej účasti. Celkovo sme na Slovensku absolvovali župné voľby už štyrikrát.  Okrem prvých volieb v roku 2001 si voliči župana volili v dvoch kolách volieb. Celková účasť voličov bola vždy veľmi nízka a ani raz neprekročila hranicu 25% všetkých oprávnených voličov. Na základe účasti voličov vo voľbách do samosprávy sa dá vyčítať všeobecná spokojnosť, alebo nespokojnosť s aktuálnou situáciou vo vedení VÚC. 

Účasť voličov v župných voľbách Bratislavského samosprávneho kraja bola doteraz veľmi nízka, zmení sa to?  

V prvých župných voľbách v roku 2001 bola účasť až 23,96% voličov, teda najviac za všetky štyri razy. Za župana bol už v prvom kole zvolený Ľubomír Roman s celkovým počtom hlasov 56,49%, čo predstavuje 65 901 voličov. V poradí druhý kandidát dosiahol len 32,97% hlasov. V roku 2005 bola účasť voličov na župných voľbách v Bratislavskom samosprávnom kraji rovnako nízka ako v Trnavskom a Trenčianskom. V Bratislavskom kraji sa volieb zúčastnilo len 14,45% oprávnených voličov v prvom kole a v druhom kole dokonca len 10,72%. Predchádzajúceho župana napokon predbehol Vladimír Bajan so 67.39% hlasov, Ľubomír Bajan získal len 32,60%.


Aj v roku 2009 prebiehali voľby do samosprávy v dvoch kolách. V prvom sa zúčastnilo hlasovania len 19,46% voličov a v druhom kole 20,18%. Novým županom sa stal Pavol Frešo, ktorý získal 60,50% hlasov. Rovnako úspešný bol aj v zatiaľ posledných župných voľbách v roku 2013, kedy získal výrazne viac hlasov ako jeho konkurenti. Pavol Frešo zvíťazil suverénne so ziskom 74,24% celkových hlasov, pričom druhá kandidátka v poradí, Monika Flašíková-Beňová, získala len 25,75% hlasov voličov.

V nasledujúcich voľbách bude účasť voličov zohrávať primárnu úlohu v rozhodovaní, keďže v jedno kolových voľbách vyhráva kandidát s najvyšším počtom dosiahnutých hlasov. Zmenu volieb do samosprávnych orgánov na jedno kolovú presadila vládna strana SMER-SD. Voľby sa konajú už túto sobotu - 4. novembra 2017.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: volby.statistic.sk