Mesto Bratislava a spoločnosť Slovnaft predstavili nový projekt bikesharingu, spustia ho už v júni


Foto: Mesto Bratislava a spoločnosť Slovnaft predstavili nový projekt bikesharingu, spustia ho už v júni Foto: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy

Hlavné mesto v spolupráci so spoločnosťou Slovnaft predstavili tento týždeň bratislavský bikesharing pod značkou Slovnaft BAjk.

V máji sa začala výstavba prvých staníc bicyklov. V júni ich bude na prevádzku pripravených celkovo 90, vďaka čomu bude Bratislavčanom k dispozícii 750 bicyklov. Pilotný projekt tak spustia pred letnými prázdninami.

Projekt môže pomôcť znížiť emisie a odľahčiť dopravu

„Bratislava bude mať čoskoro funkčný, moderný a atraktívny systém zdieľania bicyklov, tak ako ho poznáme z mnohých európskych krajín. Som rád, že naše mesto sa pripojí k viac ako 30tke európskych metropol, kde tento systém úspešne funguje. Bikesharing v Bratislave bude najväčším projektom svojho druhu v Slovenskej republike,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Spustením tohto projektu očakáva mesto nie len úsporu emisií, ale aj zníženie nákladov na dopravu, rýchlejšiu prepravu po hlavnom meste a tiež zlepšovanie fyzickej kondície.


V meste pribudne 80 klasických a 10 smart staníc

Mesto informovalo, že v nasledujúcich dňoch budú v uliciach Bratislavy pribúdať dokovacie stanice. Celkovo 10 smart staníc, prostredníctvom ktorých si bude možné zapožičať bicykel a 80 klasických dokovacích staníc nainštalujú Slovnaft s hlavným mestom SR Bratislavou v štyroch najľudnatejších mestských častiach Bratislavy. Miesta staníc boli vyberané strategicky, aby sa ich užívatelia mohli napojiť čo najjednoduchšie na existujúce cyklotrasy.  

„Dokovacie stanice budú rozmiestnené vo vzdialenosti približne 300 až 500 metrov. Spočiatku však budú nefunkčné, a to až do spustenia krátkej, maximálne 48-hodinovej testovacej fázy s vybranými užívateľmi. Bezprostredne po nej bude pred letnými prázdninami, teda koncom 2. štvrťroka 2018, spustená pilotná fáza projektu pre verejnosť,“ uviedla Zuzana onufer, hovorkyňa mesta Bratislava.

Smart bicykle vyrobené v EU majú okrem zabudovaného počítača aj GPS, vďaka čomu sú neustále monitorované. Nižšiu váhu bicykla zabezpečuje aj špeciálny hliníkový rám.  

Bratislavské Slovnaft BAjky sú vyrobené zo špeciálneho materiálu, čo eliminuje ich poškodenie či krádež. 

Spoločnosť SLOVNAFT, a.s., zároveň spustila na www.slovnaftbajk.sk interaktívny dotazník s možnosťou zapojenia sa do súťaže o dvojmesačný program na využívanie bikesharingu alebo štýlový návlek na sedačku mestského bicykla.

„Slovnaft BAjk bude prvou službou Slovnaftu, ktorá nezapadá do jeho tradičného podnikateľského spektra. Partnerstvom v tomto projekte napĺňame stratégiu našej spoločnosti ponúknuť zákazníkom aj iné, inovatívne služby,“ vysvetlil generálny riaditeľ SLOVNAFT, a.s., Gabriel Szabó.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu