BSK podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci podvodu, škoda je viac ako 63 000 eur


Foto: BSK podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa vo veci podvodu, škoda je viac ako 63 000 eur Foto: Bratislavský samosprávny kraj

V pondelok 16. apríla podal Bratislavský samosprávny kraj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu podvodu a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Faktúry, ktorých sa toto podozrenie týka boli vystavené na rôzne práce v celkovej výške 63 000 eur s DPH. Práce však vykonané neboli.

„Dnešná tlačová konferencia ma vôbec neteší a dúfam, že sa niečo podobné už nebude opakovať. Vnútornými procesmi sme našli jeden prípad, ktorý sme vyhodnotili ako ďaleko za čiarou. Nielen, že bol nevýhodný, lebo takých prípadov nevýhodného nákupu bolo množstvo, ale tu je to naozaj o tom, že niečo bolo vyfakturované, čo vôbec nebolo dodané. Nemám žiadne krvavé oči na svojich predchodcov, ale toto je naozaj niečo, na čo musím upozorniť a konať. Je to dokonca aj moja povinnosť, aby úrad podal trestné oznámenie v súčasnosti na neznámeho páchateľa. To sme urobili včera. Nikoho nechceme obviňovať. Zakladám si na tom, že platí prezumpcia neviny. Snažím sa, aby samospráva bola nastavená inak, v tom zmysle, že sa hospodári efektívne, nekradne sa, a že spravujeme peniaze ľudí tak, aby mohli byť na nás hrdí a aby videli, že hospodárime rozumne s prostriedkami, ktoré sú nás všetkých,“ ozrejmil na tlačovej konferencii bratislavský župan Juraj Droba.

Internými kontrolami zistilo vedenie BSK viaceré pochybenia. Ku všetkým prácam existujú relevantné dokumenty, problémom je však to, sú fiktívne. Úradu nedodali žiaden tovar a práce zo zmlúv vykonané neboli.


BSK uvádza konkrétnu faktúru zo dňa 16.1.2017 od dodávateľa v sume 23 760 eur, ktorá hovorí o dodaní 600 balení stropných kaziet (6 000 kusov) a ich montáž v priestoroch Úradu BSK. Druhým prípadom je faktúra v sume 39 258,24 eur z 24.7.2017, ktorá hovorí o zabezpečení stavebných prác a dodávkach súvisiacich s opravou stien a drobnými rekonštrukčnými prácami v priestoroch Úradu BSK.

Samotný dodávateľ potvrdil, že v roku 2017 žiadne práce pre župu nevykonal a že žiadne stropné dosky nedodal.

„Išlo teda o fiktívne oslovených dodávateľov, zmanipulované verejné obstarávanie, nevykonané stavebné práce, ale o ich protokolárne prevzatie a následné preplatenie faktúry rovnakému dodávateľovi,“ priblížil riaditeľ úradu BSK Marián Viskupič.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj