Počas sviatkov kontrolovala polícia alkohol u vodičov, najhoršie v rámci krajov obstál Bratislavský


Foto: Počas sviatkov kontrolovala polícia alkohol u vodičov, najhoršie v rámci krajov obstál Bratislavský Foto: facebook.com/policiaslovakia

Počas veľkonočných sviatkov, teda od 30. marca do 2. apríla prebiehala na Slovensku akcia Deň zodpovednosti, ktorú pripravili Prezídium Policajného zboru, Slovenské združenie výrobcov piva a sladu a Oddelenie bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR. O akcii informovalo aj rozhlasové dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS.

Počas týchto 4 dní si policajti na celom Slovensku posvietili na vodičov, ktorí sadli z volant aj napriek tomu, že pili alkohol. Hliadky boli strategicky rozmiestnené na frekventovaných cestách vo všetkých krajoch našej republiky. Zodpovedných vodičov hliadky odmenili balíčkom s propagačným materiálom a letákmi na zvýšenie povedomia vodičov o nebezpečnestve, ktoré predstavuje alkohol za volantom. V prípade, že vodič neprešiel dychovou skúškou a preukázalo sa, že šoféroval pod vplyvom, hliadka mu udelila sankciu podľa platnej legislatívy. ň

Vrámci jednotlivých krajských riaditeľstiev skontrolovala polícia počas týchto 4 dní celkovo 1 854 vodičov, z toho 8 jazdilo pod vplyvom alkoholu.  

Dychovej skúške počas celoslovenskej akcie podrobili 383 vodičiek a 1 471 vodičov. Ani jedna zo žien nenafúkala. Najviac vodičov, ktorí pred jazdou požili alkohol, zaznamenala polícia práve na území Bratislavského kraja, a to 5. V Prešovskom kraji ich bolo najmenej, a to 1.

„Zo sledovaných vodičov boli pod vplyvom alkoholu traja vo veku 30 až 39 rokov, dvaja vo veku 40 – 49 rokov po jednom vo veku 18 – 20 rokov a 21 – 24 rokov. Ak sa pozrieme na dĺžku držania vodičského oprávnenia, traja opilci mali vodičské oprávnenie 11 – 15 rokov, dvaja 21 – 25 rokov a dvaja vodiči od 1 do 5 rokov,“ informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.


Okrem krajských policajtov však dodržiavanie predpisov kontrolovali aj policajti z okresných riaditeľstiev. Za 4 dni skontrolovali ďalších 8205 vodičov a odhalili 28 vodičov pod vplyvom alkoholu do jedného promile. 

„Jeden vodič odmietol dychovú skúšku, čo sa podľa zákona považuje za trestný čin ohrozenie pod vplyvom návykovej látky, čiže šoféroval pod vplyvom alkoholu nad jedno promile,“ vysvetľuje hovorkyňa prezídia.

Vodiči s nameraným alkoholom tvoria celkovo 0,5 percenta zo všetkých skontrolovaných vodičov.  

Preventívno-osvetová kampaň Deň Zodpovednosti je súčasťou Národného akčného plánu pre problémy s alkoholom 2013 - 2020. Hlavným zámerom je zvýšenie povedomia na podporu zodpovedného, kultúrneho a kontrolovaného požívania alkoholu. Heslom vodičov by vrámci kampane malo byť: „Keď pijem, auto ostane doma.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Prezídium Policajného zboru