Slovákov rozohnilo zloženie špaldových piškótov. Na balení sa píše, že sú zo 100 % špaldovej múky, zloženie sa však pani, ktorá piškóty kúpila, nepozdáva. Medzi diskutérmi vznikla hádka o tom, ako by zloženie piškót malo vyzerať.
Na zadnej strane balenia v zložení sa píše, že špaldová múka tvorí 37 % a vaječná melanž 43 %. „Ako tomu rozumiete vy? Tak 100% alebo 37%?“ uvádza autor príspevku na stránke Nekŕmte nás odpadom. Slovákov príspevok nahneval, vravia, že jeho autor nevie čítať s porozumením.
„V podstate, ak je niečo 100 %, je to úplný celok niečoho. Ak kúpite niečo, čoho 100 % je muka, tak kúpite balík danej múky. Ak kúpite niečo, kde je 50% špaldovej múky, 30 % pšeničnej múky a 20 % ražnej múky, kúpite balík zmesí múk, (50+30+20 =100 %)“ vysvetľuje autorovi Zuzana.
Iní sa zas autora pýtajú, či by si namiesto piškót chcela radšej kúpiť stopercentnú špaldovú múku. „Pri tejto otázke sa nám ponuka pohľad na to, prečo naša politická situácia vyzerá ako vyzerá, keď naši občania nevedia ani čítať s porozumením … potom sa ľahko dajú oblbnúť čímkoľvek, keď nechápu ani to že 100% múky by dostali len v balíku múku,“ hovorí.
„Dám to aj ako chlap…tie piškóty sa asi nedokážu spojiť do tohto tvaru len za pomoci tej múky…čiže je tam aj prímes niečoho, čo dokáže vytvoriť pevnú hmotu a tá sa vylisuje do tvaru piškóty, takže pomer tam majú napísaný správne,“ dodáva jeden z diskutujúcich.
Na to, ako správne čítať zloženie piškót sme sa pýtali aj Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. „Piškótová záhada nie je presne popísaná. Spomínate, že piškóty sú tvorené 43% špaldovej múky a 37% melanže. Čo tvorí zvyšných 20%? Je to na obale napísané? Z tých informácií, ktoré ste mi napísali, neviem usúdiť viac než len to, že výrobca asi myslel, že v produkte je použitá ako múčna zložka výlučne múka zo špaldy – preto je na obale napísaný údaj – 100% špaldová múka,“ povedala hovorkyňa komory Jana Holéciová.
Keď sme jej dodatočne poslali fotografiu obalu a konkrétnych piškót, odpísala nám, že je to zrejme tak ako uviedla a máme sa obrátiť na českého výrobcu Kávoviny. Zo zloženia, ktoré sa na obale nachádza, nie je jasné, čo tvorí zvyšných 20 % piškót. Spomína sa len špaldová múka a melanž.
Hovorkyňa komory ďalej vysvetľuje, že je múka zo 100-percentnej špaldy, ale piškóty nie sú zo 100-percentnej múky. „Hádam si nikto z užívateľov Facebooku nemyslí, že piškóty sa vyrábajú len z múky (akejkoľvek, nielen špaldovej). Veď tú sypkú hmotu musí niečo spojiť dokopy a to robia vajcia. Aj doma predsa pečieme koláče a bez vajec hmotu nespojíme,“ dodáva Holéciová.
Čo vraví výrobca? Z českej spoločnosti Kávoviny nám odpísala manažérka kvality Denisa Mikanová. Vaječnú melanž v piškótach tvorí vajce a trstinový cukor. „Informácia ohľadom 43 % sa týka cukru, ale tieto údaje sú z výrobného hľadiska. Pre lepšie vysvetlenie, melanž ako taká je potrebná v 63 % a k nej 37 % múky. 43 % obsahu melanže je cukor,“ objasňuje Miková.
Zloženie piškót má teda vyzerať nasledovne: