Múzeum colníctva a finančnej správy v Devínskej Novej Vsi je po 4 rokoch opäť otvorené návštevníkom


Foto: Múzeum colníctva a finančnej správy v Devínskej Novej Vsi je po 4 rokoch opäť otvorené návštevníkom Foto: Finančná správa

Prezident finančnej správy, František Imrecze, otvoril 26. januára v Devínskej Novej Vsi Múzeum colníctva a finančnej správy. Slávnostné otvorenie sa konalo pri príležitosti Medzinárodného dňa colníctva, ktorý sa slávi už od roku 1983 na počesť prvého zasadnutia Rad pre colnú spoluprácu. Múzeum je tak po 4-ročnej prestávke opäť otvorené.

Múzeum colníctva a finančnej správy bude otvorené počas zimnej sezóny každý utorok a štvrtok od 9:00 do 17:00. Počas letnej sezóny sa budú otváracie hodiny predlžovať. Počas turistickej sezóny bude otvorené aj cez víkendy.

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi - na hranici bývalých obchodných ciest za čias Rakúsko–Uhorska – otvorila finančná správa Múzeum colníctva a finančnej správy. Novú expozíciu pripravila finančná správa v budove, ktorá kedysi slúžila ako mýtnica (Kendeffyho dom). Postavená bola okolo roku 1771. 

„Je v tom veľká symbolika – otvoriť múzeum colníctva a finančnej správy na mieste, ktoré významnou mierou prispelo k obchodu, transportu tovarov a cestovania v Európe od čias stredoveku,“ povedal pri otvorení prezident finančnej správy František Imrecze.




Návštevník v múzeu uvidí ukážku colnej pracovne z tridsiatych rokov minulého storočia, spozná historický vývoj výberu mýta, cla a daní na našom území od najstarších čias až po súčasnosť. 

Expozíciu múzea spestrujú uniformy a pracovné nástroje colníkov. K zaujímavým exponátom patria i predmety zadržané colníkmi v súčasnosti (pašovaný tovar, nelegálny dovoz, falzifikáty známych značiek atď.).




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Finančná správa