Najkratší deň v roku máme za sebou, Zimný Slnovrat bol veľkým sviatkom aj pre našich predkov


Foto: Najkratší deň v roku máme za sebou, Zimný Slnovrat bol veľkým sviatkom aj pre našich predkov Foto: pixabay

Označenie Zimný Slnovrat pomenúva astrologický jav, počas ktorého je Slnko najvyššie nad oblohou, teda nad obratníkom Kozorožca.  Vo chvíli Slnovratu sa najviac vzdiali od svetového rovníka smerom na juh a začína sa symbolicky pomaly vracať k obratníku Raka.  Presný okamih Slnovratu nastal včera, 21. decembra o 17:28.

V mytológii sa tento deň spája s magickými rituálmi a čarami. Aj starí Slovania mali počas Slnovratu svoje zvyky.

Sviatok slnovratu nazývali Slovania aj Kračún. Toto slovo sa dodnes používa napríklad v Bulharčine a Srbčine. V mnohých nárečiach označuje celé obdobie Vianoc. Sviatok bol zasvätený oslave Slnka a boha, ktorý sa s dňom spája -  v tomto prípade Černoboha.

Slovania v deň zimného slnovratu pálili ohne, pri ktorých bdeli až do svitania. Verili totiž, že počas Slnovratu je hranica medzi našim svetom a svetom mŕtvych otvorená. Preto napríklad počas vianoc prestierali pri stole aj pre zosnulých členov rodiny. Tento deň sa tiež spájal s rituálmi, ktoré mali ľuďom zabezpečiť zdravie, silu, úrodu a odvrátiť nešťatie a choroby od rodiny. 

My už dnes vieme, že Slnovrat je spôsobený sklonom zemskej osi a obehom Zeme okolo Slnka. Na severnej pologuli sa začína zima a na južnej leto, planéta sa najviac priblíži k slnku a my zažívame najkratší deň v roku. Čím severnejšie sa nachádzame, tým kratší čas úsvitu máme. Naopak, čím južnejšie sa nachádzame, tým dlhší máme deň. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu