Bratislavská ZOO má nové druhy sovičiek, kým ich budete môcť vidieť naživo, prečítajte si o nich


Foto: Bratislavská ZOO má nové druhy sovičiek, kým ich budete môcť vidieť naživo, prečítajte si o nich Foto: zoopraha.cz ; facebook.com/zoobratislava.sk

V Bratislavskej ZOO sa tešia novému prírastku. Minulý týždeň doviezli z Čiech dva nové druhy sovičiek zo ZOO Hluboká a Zooparku Chomutov. Párik kuvika obyčajného a samčeka pôtika kapcového. Keďže si sovy ešte zvykajú na nové prostredie v zázemí, nemôžete ich vidieť, ale už čoskoro ich budete môcť navštíviť. 

Kuvik obyčajný je druh, ktorý obľubuje suché regióny a živí sa hmyzom a drobnými stavovcami. Na nohách majú preto silné pazúry, ktorými vyhrabávajú hmyz zo zeme, ale slúžia im aj na prichytávanie drobnej koristi. Poväčšine ich vidieť za súmraku. Hniezdia v dutinách stromov, v štrbinách skál, ale využívajú aj hniezda a nory iných zvierat.
„Počas jednej sezóny znesie 1 až 12 vajec. Priemerná doba inkubácie je 28 dní. Mláďatá sú závislé na rodičoch 12 až 16 týždňov. Kuvik obyčajný váži 98 - 350 g a rozpätie krídel je 50 až 60 cm. Vo voľnej prírode sa dožíva do 16 rokov. Odhadovaný počet hniezdiacich párov na Slovensku je 800 - 1 000, zimujúcich jedincov 2 000 - 3 000,“ uvádza bratislavská ZOO.



Pôtik kapcavý je sova, ktorá žije v husto zalesnených oblastiach, predovšetkým v ihličnatých lesoch, ale ojedinele aj v listnatých. Živí sa malými stavovcami, aj drobnými vtákmi i cicavcami, ale aj hmyzom. S výnimkou obdobia párenia je pôtik samotársky druh, ktorý uprednostňuje noc a súmrak. Nájsť ho môžete napríklad v dutinách po ďatľoch.
„Za jednu sezónu samica znesie 2-7 vajec. Doba inkubácie je 25 až 32 dní. Mláďatá ostávajú s rodičmi 6-7 týždňov. Pôtik kapcavý váži 93 - 215 g a rozpätie krídel je 55 až 62 cm. Vo voľnej prírode sa dožíva do 16 rokov,“ dodáva ZOO. 


Keď sa sovičky aklimatizujú, budete ich môcť vidieť v ZOO Bratislava.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: ZOO Bratislava